Watersnoodramp

Op 1 februari is het zeventig jaar geleden dat de watersnoodramp van 1953 plaatsvond. Inmiddels hebben we de Deltawerken om ons te beschermen tegen zeewater. Betekent dit dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken over overstromingen?

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de watersnoodramp van 1953?   
  2. Maak jij je zorgen om overstromingen in Nederland?

Bekijk de video

VERDRINKEN er straks weer DUIZENDEN mensen in Nederland? | Rewind: Watersnoodramp – YouTube

Vragen bij de video

  1. De oma van Maud vertelde pas na vijftig jaar haar verhaal over de watersnoodramp. Waarom sprak ze er niet eerder over, denk je?
  2. Noem een verschil én een overeenkomst tussen de watersnoodramp van 1953 en de overstromingen in Valkenburg.
  3. Maak een tijdlijn waarop je met kernwoorden aangeeft wat er in 1953 gebeurde op 31 januari, 1 februari (01:00 uur, 03:00 uur, 16:00 uur), 2 februari en 3 februari.
  4. Waardoor kon het zo misgaan in 1953?
  5. Wat moeten we doen om een nieuwe watersnoodramp te voorkomen? Geef twee antwoorden.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Stel je voor dat de zeespiegel ineens zo snel stijgt, dat grote delen van Nederland plotseling dreigen te overstromen. Er wordt groot alarm geslagen en de minister-president roept iedereen op om veiligheid te zoeken.

Schrijf een kort verhaal vanuit het perspectief van een jongere die zich in deze situatie bevindt. Beschrijf in je verhaal wat dit personage meemaakt en hoe hij/zij zich voelt. Gebruik minimaal driehonderd woorden.

Optie 2

In boeken, films en series wordt regelmatig een wereld geschetst waarin de zeespiegel naar ongekende hoogte is gestegen en mensen een andere manier hebben gevonden om op aarde te kunnen leven. Hoe stel jij je zo’n wereld voor?

Maak een digitale collage van afbeeldingen en woorden die weergeven hoe deze fictieve wereld eruitziet volgens jou. Zorg dat de collage ook voor anderen begrijpelijk is; maak zo nodig een bijschrift bij de afbeeldingen.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

De Ster Gouden Loekie

Op 9 maart wordt de Ster Gouden Loekie uitgereikt aan de beste reclame van 2022.
Deze publieksprijs bestaat sinds 1995 en reclamemaker Aad Kuijper won hem vier keer. In het programma Jinek vertelt hij over de succesfactoren van een goede reclame.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.