Home » Materiaal 12+ » Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Op dinsdag 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn al maanden een gesprekonderwerp op de Nederlandse televisie. Maar ook daarvoor was Amerika niet weg te denken uit de Nederlandse media. Hoe komt dit? Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Vragen vooraf

  1. Welke typisch Amerikaanse dingen ken jij?
  2. Ben jij geïnteresseerd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Bekijk deze video: Waarom gaat het zo vaak over Amerika?

Vragen bij de video

  1. Veel van wat wij eten, drinken, zien en horen komt uit Amerika. Noem vier voorbeelden.
  2. Hoe noem je woorden die zijn overgenomen uit een andere taal?
  3. Welke drie verklaringen worden in het filmpje gegeven voor de grote aandacht voor Amerika?
  4. Denk jij dat Rusland of China ooit het machtigste land van de wereld zal worden? Leg je antwoord uit.
  5. Geef op basis van de video een korte omschrijving van het land Amerika. Noteer eerst een aantal kenmerken en maak er dan een tekstje van. Gebruik niet meer dan vijftig woorden.

Aan de slag

Optie 1

In de video wordt uitgelegd dat sommige Amerikaanse woorden een Nederlandse oorsprong hebben. De voorbeelden die gegeven worden zijn: cookie (van koekje), boss (van baas) en Santa Claus (van Sinterklaas). Zoek zelf nog vijf andere woorden die eigenlijk uit het Nederlands komen. Noteer de woorden, maar ook de plek (bron) waar je de woorden gevonden hebt.

Optie 2

Bekijk deze video: Trump en Biden opnieuw in debat

Trump en Biden debatteerden over corona, racisme en het klimaat. Noteer per onderwerp het belangrijkste verschil tussen Trump en Biden. Op wie zou jij stemmen en waarom?

Antwoorden

WK44_Waarom hebben we het zo vaak over Amerika_antwoorden

(Bron afbeelding: Shutterstock/Angyalosi Beata)

Andere Lesopener Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk
Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.