Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Op dinsdag 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn al maanden een gesprekonderwerp op de Nederlandse televisie. Maar ook daarvoor was Amerika niet weg te denken uit de Nederlandse media. Hoe komt dit? Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Vragen vooraf

  1. Welke typisch Amerikaanse dingen ken jij?
  2. Ben jij geïnteresseerd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Bekijk deze video: Waarom gaat het zo vaak over Amerika?

Vragen bij de video

  1. Veel van wat wij eten, drinken, zien en horen komt uit Amerika. Noem vier voorbeelden.
  2. Hoe noem je woorden die zijn overgenomen uit een andere taal?
  3. Welke drie verklaringen worden in het filmpje gegeven voor de grote aandacht voor Amerika?
  4. Denk jij dat Rusland of China ooit het machtigste land van de wereld zal worden? Leg je antwoord uit.
  5. Geef op basis van de video een korte omschrijving van het land Amerika. Noteer eerst een aantal kenmerken en maak er dan een tekstje van. Gebruik niet meer dan vijftig woorden.

Aan de slag

Optie 1

In de video wordt uitgelegd dat sommige Amerikaanse woorden een Nederlandse oorsprong hebben. De voorbeelden die gegeven worden zijn: cookie (van koekje), boss (van baas) en Santa Claus (van Sinterklaas). Zoek zelf nog vijf andere woorden die eigenlijk uit het Nederlands komen. Noteer de woorden, maar ook de plek (bron) waar je de woorden gevonden hebt.

Optie 2

Bekijk deze video: Trump en Biden opnieuw in debat

Trump en Biden debatteerden over corona, racisme en het klimaat. Noteer per onderwerp het belangrijkste verschil tussen Trump en Biden. Op wie zou jij stemmen en waarom?

Antwoorden

WK44_Waarom hebben we het zo vaak over Amerika_antwoorden

(Bron afbeelding: Shutterstock/Angyalosi Beata)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Bekijk

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.