Home » Materiaal 12+ » Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Op dinsdag 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn al maanden een gesprekonderwerp op de Nederlandse televisie. Maar ook daarvoor was Amerika niet weg te denken uit de Nederlandse media. Hoe komt dit? Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Vragen vooraf

  1. Welke typisch Amerikaanse dingen ken jij?
  2. Ben jij geïnteresseerd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Bekijk deze video: Waarom gaat het zo vaak over Amerika?

Vragen bij de video

  1. Veel van wat wij eten, drinken, zien en horen komt uit Amerika. Noem vier voorbeelden.
  2. Hoe noem je woorden die zijn overgenomen uit een andere taal?
  3. Welke drie verklaringen worden in het filmpje gegeven voor de grote aandacht voor Amerika?
  4. Denk jij dat Rusland of China ooit het machtigste land van de wereld zal worden? Leg je antwoord uit.
  5. Geef op basis van de video een korte omschrijving van het land Amerika. Noteer eerst een aantal kenmerken en maak er dan een tekstje van. Gebruik niet meer dan vijftig woorden.

Aan de slag

Optie 1

In de video wordt uitgelegd dat sommige Amerikaanse woorden een Nederlandse oorsprong hebben. De voorbeelden die gegeven worden zijn: cookie (van koekje), boss (van baas) en Santa Claus (van Sinterklaas). Zoek zelf nog vijf andere woorden die eigenlijk uit het Nederlands komen. Noteer de woorden, maar ook de plek (bron) waar je de woorden gevonden hebt.

Optie 2

Bekijk deze video: Trump en Biden opnieuw in debat

Trump en Biden debatteerden over corona, racisme en het klimaat. Noteer per onderwerp het belangrijkste verschil tussen Trump en Biden. Op wie zou jij stemmen en waarom?

Antwoorden

WK44_Waarom hebben we het zo vaak over Amerika_antwoorden

(Bron afbeelding: Shutterstock/Angyalosi Beata)

Andere Lesopener Nederlands

Letterblokjes en een loep

Het alfabet

Het alfabet bestaat uit 26 letters. Maar wie heeft de volgorde van de letters bepaald? Staan de letters lukraak achter elkaar of zit er logica achter deze volgorde?

Bekijk
Bord met tekst 'Spreekt u Nederlands?'

Paulien Cornelisse over bijzonderheden in de Nederlandse taal   

Schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse gaf een jaar Nederlands aan de Universiteit van Sheffield in Engeland. Daar kreeg zij nieuwe inspiratie voor een boek over bijzonderheden in het Nederlands. Dit boek ‘Hèhè. Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben’ is het Boekenweekessay en verschijnt in maart 2025 tijdens de Boekenweek.

Bekijk
Kinderen vieren Prinsjesdag

Angst is een slechte raadgever

Vorige week was het Prinsjesdag en werd duidelijk wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Yora Rienstra schreef een column over haar visie op dit beleid.

Bekijk
Veel gebruikte woorden van generatie Alfa

Generatie Alfa spreekt eigen taal

Generatie Alfa, geboren na 2010, spreekt een eigen taal. Via sociale media komen ze op ideeën. Leraren moeten soms opzoeken wat de nieuwe woorden betekenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.