Home » Materiaal 12+ » Vogelgriep

Vogelgriep

Er heerst vogelgriep in Europa. In Nederland geldt sinds oktober een ophokplicht, maar toch blijft de vogelgriep zich verspreiden. Vorige week werd op een pluimveebedrijf in Lunteren de vogelgriep vastgesteld en moesten er 90.000 kippen gedood worden.

Vragen vooraf

  1. Merk jij iets van de vogelgriep in Nederland?
  2. Wat doet een bericht over 90.000 gedode kippen met jou?

Bekijk de video

(694) Janneke de Bijl over het ruimen van kippen | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. In Lunteren zijn 90.000 kippen ‘geruimd’. Welk stijlfiguur kun je hierin herkennen? Licht je antwoord toe.
  2. Wat is het belangrijkste bezwaar van de columnist over de berichtgeving rond de vogelgriep?
  3. Hoeveel vogels zijn er sinds oktober 2021 gedood vanwege de vogelgriep?
  4. Tussen de zestiende eeuw en achttiende eeuw is er een andere kijk op dieren ontstaan. Beschrijf deze verandering aan de hand van de filosofen Descartes en Bentham. Gebruik maximaal 40 woorden.
  5. Welk verwijt aan de mensheid klinkt er door in het gesprek tussen de buitenaardse wezens en de mensen? Wees zo volledig mogelijk.
  6. Kun jij je vinden in dit verwijt? Licht je antwoord toe door minstens een argument te geven.

Aan de slag

Optie 1

De pluimveesector pleit voor het vaccineren van kippen. Lees het volgende artikel:

Maatregelen tegen vogelgriep doen pijn, maar wat is het alternatief? | Nieuwsuur (nos.nl)

Schrijf een betoog waarin je voor het vaccineren van kippen pleit. Onderbouw dit standpunt met twee argumenten. Geef ook een tegenargument en ontkracht dit vervolgens. Gebruik ongeveer vijfhonderd woorden voor je betoog.

Optie 2

Filosoof Bentham wordt gezien als een van de eerste voorvechters van dierenrechten. Lees hier meer over zijn opvattingen.

Schrijf nu een gedicht over dierenleed en/of dierenrechten. Maak eerst een mindmap om jouw ideeën over dit onderwerp inzichtelijk te maken. Schrijf daarna een gedicht van minimaal zestien regels. Het gedicht hoeft niet te rijmen, maar het mag natuurlijk wel. Deel jouw eindresultaat met minimaal drie klasgenoten.

 

 

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

AI-wet

Eurocommissaris Margrethe Vestager zet zich al tijden in om een AI Act in te voeren. De AI Act is een nieuwe wet waarmee artificiële intelligentie (AI) aan banden gelegd wordt. De AI Act zal de eerste wet zijn die toezicht houdt op AI en het gebruik van AI reguleert.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.