Home » Materiaal 12+ » Vluchtelingen-tragedie

Vluchtelingen-tragedie

Eind oktober 2019 zijn 39 vluchtelingen uit Azië overleden in een gekoelde vrachtwagen. In de buurt van Londen werden zij door de chauffeur ontdekt. Deze tragedie houdt veel mensen bezig. Hoe kan zoiets in deze tijd gebeuren?

Vragen vooraf

  1. Wat weet je over mensenhandel in Europa?
  2. Word je geraakt door dergelijk nieuws?

Bekijk de video

‘Drama in Engeland: 39 doden in vrachtwagencontainer’
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/drama-in-engeland-39-doden-in-vrachtwagencontainer/

Vragen bij de video

  1. Waarom willen de vluchtelingen juist naar Engeland?
  2. Wat is de rol van de mogelijke Brexit binnen deze problematiek?
  3. Wat is het verschil tussen individuele vluchtelingen en de mensen die vluchten in grotere groepen?
  4. Waarom worden de risico’s voor vluchtelingen steeds groter?
  5. Hoe zou dit probleem volgens jou aangepakt moeten worden?

Aan de slag

 Optie 1

Schrijf een ingezonden brief van 200-400 woorden naar een landelijke krant waarin je uitlegt wat dit nieuws met je doet. Je roept vooral ook de politiek op in actie te komen, zodat dergelijke verschrikkingen voorkomen kunnen worden.

Optie 2

Bekijk op
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2307410-vluchtelingenwerk-europa-heeft-vrachtwagendrama-ook-aan-zichzelf-te-wijten.html  het fragment van 5.00 – 9.40min.

Bedenk twee stellingen naar aanleiding van dit videofragment.

Bespreek de stellingen in groepjes van vier, waarbij je per stelling twee argumenten voor en twee argumenten tegen de stelling bedenkt.

Voer eventueel in de klas een debat over een van de stellingen.

Downloads

Week 45 antwoorden lesopener_Vluchtelingen

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.