Home » Materiaal 12+ » Vismigratierivier Afsluitdijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Vragen vooraf

 1. Wat is de Afsluitdijk? Zoek eventueel extra informatie op.
 2. Wat stel jij je voor bij een vismigratierivier bij de Afsluitdijk?

Bekijk de video

Nu.nl Explainer – Wereldprimeur bij de Afsluitdijk

Vragen bij de video

 1. De vismigratierivier wordt aangelegd voor trekvissen. Wat is kenmerkend voor trekvissen?
 2. Er zijn op dit moment al mogelijkheden voor vissen om vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee te gaan en andersom. Welk probleem doet zich daarbij voor.
 3. Met de Afsluitdijk kwam er een blokkade tussen het relatief zoete water van het IJsselmeer en het zoute water van de Waddenzee. Welke drie problemen zijn er daardoor ontstaan volgens Wiepkje Elsinga?
 4. Waarom wordt er een slingerende rivier van vier kilometer aangelegd?
 5. Het project wordt straks ook opengesteld voor bezoekers. Welke twee redenen geeft Elsinga daarvoor?
 6. Het hele project kost zestig miljoen euro. Is het goed om aan zo’n project zoveel geld uit te geven? Waarom wel of niet?

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in een groep van vier.

Over een paar jaar is de vismigratierivier af. Stel je voor dat jij een nuttige en interessante activiteit mag ontwikkelen voor jonge bezoekers (10 – 15 jaar) van de vismigratierivier. Wat zou die activiteit dan zijn?

 1. Brainstorm eerst samen. Schrijf alle ideeën op.
 2. Welk idee is het best? Waarom?
 3. Wat kunnen jongeren leren door jullie activiteit?
 4. Maak een poster waarop je met tekeningen, een slogan en uitlegvakjes laat zien wat jullie van plan zijn.
 5. Presenteer jullie plannen in de klas. Wie heeft het beste idee en waarom?

Optie 2

Stel je voor dat jij Wiepkje Elsinga zou mogen interviewen voor jullie plaatselijke krant. Het interview gaat over de vismigratierivier.

Je verdiept je eerst extra in de vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Je leest minimaal twee betrouwbare artikelen en bekijkt twee video’s.

Bedenk daarna vijftien vragen die je haar zou willen stellen over deze wereldprimeur.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Superapp WeChat

In Nederland is de Chinese superapp WeChat verboden voor de werktefeloons van ambtenaren (mensen die voor de overheid werken). Ook in enkele andere landen geldt zo’n verbod.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.