Home » Materiaal 12+ » Verlagen maximumsnelheid

Verlagen maximumsnelheid

Protesterende boeren, de bouw die op slot zit en dan nu het verlagen van de maximumsnelheid, allemaal gevolgen van de stikstofcrisis in Nederland. Het kabinet moet actie ondernemen en het verlagen van de maximumsnelheid is een van de eerste concrete acties.

 

Vragen vooraf

  1. Vind je het belangrijk dat er op de snelweg 130 km/u gereden mag worden?
  2. Waarom vind je dat wel/niet belangrijk?

 

Bekijk de video

‘De maximumsnelheid in Nederland wordt 100 km per uur’

https://www.youtube.com/watch?v=Xh_ibJOiqfU

 

Vragen bij de video

  1. Waarom vindt minister-president Rutte het zo belangrijk dat er nu iets gebeurt?
  2. Wat heeft de hoogste rechter van Nederland, de Raad van State, besloten over de bouw?
  3. Wanneer is stikstof wel erg?
  4. Voor wie is het verbod van de Raad van State vooral erg?
  5. Door welke maatregel mag er nu wel weer gebouwd worden?
  6. Welke andere maatregelen worden ook ingevoerd?

 

Aan de slag

Optie 1

Op internet en in kranten verschijnen momenteel veel grappige stripjes, comics of spotprenten over de aanpassing van de maximumsnelheid. Zoek zo’n stripje, comic of spotprent op en leg uit welke grap de tekenaars wilden maken.

Bespreek jullie uitkomsten klassikaal. Zijn jullie het eens met de grappen die gemaakt worden? Zijn ze te hard of te soft, te gemakkelijk of te moeilijk?

 

Optie 2

Bekijk in tweetallen enkele gedeeltes van het tv-programma ‘Even tot hier’ van zaterdag 16 november 2019, namelijk de gedeeltes van: ‘130 – De musical’.

Noteer wat de makers van het programma volgens jullie probeerden duidelijk te maken. Bespreek de bevindingen klassikaal.

Downloads

WK47_Maximumsnelheid_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.