Home » Materiaal 12+ » Verbod op vapes met een smaakje: zin of onzin?

Verbod op vapes met een smaakje: zin of onzin?

Op 1 januari ging het verbod op de verkoop van vapes met een smaakje in. Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat jongeren beginnen met vapen. Vapen is namelijk erg verslavend. Is het goed dat de overheid deze maatregel genomen heeft? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de vragen.

Eén op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar wel eens gevapet, blijkt uit onderzoek. Er werd over vapen gedacht dat het een minder schadelijk alternatief is voor roken. Maar er is steeds meer bekend over de nadelige effecten ervan op de gezondheid.

Het verbod is ingesteld door staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen. Hij wil het vapen voor jongeren minder aantrekkelijk te maken. Om die reden zijn de tropische smaakjes verboden. Vapes met de smaak van een sigaret mogen nog wel verkocht worden.

“Als je een vapeshop sluit, stopt het vapen op de schoolpleinen niet.”

Een eigenaar van een vapeshop, tegen RTL Nieuws.

Eigenaren van vapewinkels zijn kritisch. Zo zegt Marco Stok tegen RTL Nieuws: “Als je een vapeshop sluit, stopt het vapen op de schoolpleinen niet.” Jongeren kunnen hun favoriete elektronische sigaret gewoon online kopen, of bij dealers. De staatssecretaris erkent dat dit een probleem is: “Maar illegaliteit heb je altijd.”

Er is nog een argument tegen het verbod. Voor rokers van gewone sigaretten wordt het nu moeilijker om te stoppen. De vapes met een smaakje hielpen rokers om te minderen en van hun verslaving af te komen. Om te stoppen kunnen mensen nu bijvoorbeeld nicotinepleisters gebruiken. Nicotine is de verslavende stof in sigaretten, maar zit ook in veel vapes. Om toch alle vapes te kunnen blijven verkopen, heeft een andere winkeleigenaar zijn handel verplaatst naar België. Daar mogen smaakjes nog wel worden verkocht.

Vragen

1. Je hebt net het filmpje gekeken. In het filmpje zegt Jacqueline Krouwel van Jellinek dat jongeren minder vapen als het minder aantrekkelijk gemaakt wordt. Is een verbod op de verkoop van smaakjes dan voldoende? Licht je antwoord toe.

  2. Welke belangen heeft de overheid tegen elkaar moeten afwegen bij het verbieden van vapes met een smaakje?

  3. Vind jij het een taak van de overheid om jongeren te stimuleren om te stoppen met roken, of ligt deze verantwoordelijkheid bij jongeren zelf?

  4. Tegenstanders van het verbod twijfelen aan de effectiviteit ervan. Welke argumenten zullen zij daarvoor geven? Bedenk er twee.

  5. Geef aan of je het eens of oneens bent met de volgende stelling: “Je zou vapes met een smaakje nog op doktersrecept moeten kunnen krijgen om te stoppen met roken.”

  6. Het verbieden van smaakjes in de hele Europese Unie zou een effectieve oplossing zijn. Bedenk zelf twee andere maatregelen die volgens jou effectief zijn in het bestrijden van vapen. Beargumenteer iedere maatregel.   

  Downloads

  Antwoorden bekijken

  Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

  Andere Lesopener Burgerschap

  De Spreidingswet: wat vindt de burger?

  De Spreidingswet is van kracht. Die wet moet ervoor zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over de gemeenten in Nederland.

  Bekijk

  Wordt Geert Wilders de nieuwe minister-president?

  De uitslag van de verkiezingen is bekend. Misschien heb jij ook wel gestemd. Wat gaat er nu met jouw stem gebeuren? Wanneer is bekend wie de nieuwe minister-president van Nederland wordt? En wat betekent deze uitslag voor jouw eigen situatie?Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de […]

  Bekijk

  Stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Best belangrijk?

  Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. We kiezen dan onze volksvertegenwoordigers voor de Tweede Kamer. Ook bepaalt de uitslag welke partijen samen het land gaan besturen. Het beloven spannende verkiezingen te worden, want er zijn veel nieuwe kandidaten om uit te kiezen. Maar hoe kom je erachter op wie je moet stemmen?Lees […]

  Bekijk

  Onbeperkt toegang
  met je OvM account

  Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.