Home » Materiaal 12+ » Treinreizen

Treinreizen

De laatste tijd neemt de aandacht voor en interesse in treinreizen toe als milieuvriendelijker alternatief voor vliegen. Hoe is dat vliegen toch aan dat luxueuze imago gekomen, terwijl je toch vaak uitgewrongen op je bestemming aankomt, vraagt Pieter Derks zich af in zijn nieuwste radiocolumn.

 

 Vragen vooraf

 1. Heb jij vliegschaamte? Waarom wel of niet?
 2. Hoe ervaar jij het reizen met de trein?

 

Bekijk de video

 Pieter Derks over vliegreizen / NPO Radio 1

 

Vragen bij de video 

 1. Wat is volgens Pieter Derks, naast de klimaatbelasting, het belangrijkste argument tegen vliegen?
 1. Pieter Derks ondersteunt dit argument uitgebreid.
  1. Op welke manier doet hij dat?
  2. Noem er acht. 
 1. Hoe heeft vliegen zo’n luxueus imago gekregen? 
 1. Wat is volgens Pieter Derks de simpele oplossing voor het vliegprobleem? 
 1. Bedenk zelf een andere oplossing voor het vliegprobleem.
 1. Waarom is het volgens Pieter Derks goed nieuws dat de topvrouw van NS naar KLM vertrekt? Leg dit in eigen woorden uit.

  

Aan de slag

 Optie 1

Pieter Derks zegt: ‘Niemand wil onze huidige manier van leven opgeven, maar het probleem is: als we niks veranderen, gaan we nog meer inleveren.’ Hoe denk jij over deze uitspraak? Ben je het met hem eens of helemaal niet?

Schrijf hierover een genuanceerde beschouwing (500 – 800 woorden) waarin je de kwestie vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven belicht.

 

Optie 2

In de radiocolumn noemt Pieter Derks nog een persoonlijke kwestie: ‘Het moet verboden worden om mits te zeggen als je tenzij bedoelt.’ Aan welke taalfout kun jij je ergeren? Maak over deze taalfout een korte les (van ongeveer tien minuten) die je kunt geven in de klas. In de les geef je uitleg over de taalfout, laat je twee aansprekende voorbeelden zien en zorg je voor een oefening die leerlingen kunnen doen om de taalfout te voorkomen.

 

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.