Home » Materiaal 12+ » TBS-systeem in Nederland

TBS-systeem in Nederland

De afgelopen weken is er opnieuw veel ophef ontstaan over tbs-klinieken en het tbs-systeem in Nederland. Uit een tbs-kliniek in Nijmegen ontsnapten bijvoorbeeld diverse keren patiënten tijdens hun verlof.

Vragen vooraf

 1. Wat weet je over terbeschikkingstelling (tbs)? Zoek eventueel extra informatie op (www.tbsnederland.nl).
 2. Wat is je mening over het tbs-systeem in Nederland?

Bekijk de video

‘Zo ziet een tbs-kliniek er van binnen uit’

https://www.nu.nl/273660/video/zo-ziet-een-tbs-kliniek-er-vanbinnen-uit.html

Vragen bij de video

 1. Waarom is alles in de tbs-kliniek zo ingericht dat het hier lijkt op het echte leven?
 1. Wat vind je van de kamer van een tbs-patiënt?
 1. Wat vind je ervan dat er veel mogelijkheden zijn tot ontspanning?
 1. Waarom zijn de negatieve berichtgevingen in de media over tbs-klinieken zo schadelijk?
 1. Noem twee kritische vragen die je een van de sprekers uit de video zou willen stellen. Waarom wil je deze kritische vragen stellen? Wat wil je precies weten?
 1. Is jouw mening over het tbs-systeem in Nederland veranderd na het kijken van deze video? Leg je antwoord uit en geef daarin minimaal twee nevenschikkende argumenten.

Aan de slag

 Optie 1

Stel, je zit in het college dat verloven moet toekennen. Hoe zou je te werk gaan? Welke criteria zou je hanteren? Schrijf hierover een beschouwing van 300 – 500 woorden waarin je ook beargumenteert waarom je juist deze werkwijze wilt toepassen.

Tip: check na afloop de criteria die je zelf bedacht hebt voor de beschouwing met de daadwerkelijke verlofcriteria op www.tbsnederland.nl. In hoeverre zijn er overeenkomsten en verschillen?

Optie 2

Lees onderstaande columns over het Nederlandse tbs-systeem:

 1. https://www.trouw.nl/opinie/waarom-worden-vrouwen-als-anne-faber-geofferd-aan-het-tbs-systeem~b5768177/
 2. https://www.trouw.nl/opinie/er-zijn-veel-complexe-vragen-te-stellen-over-tbs~b13b9509/
 3. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/tbs-advocaat-jan-jesse-lieftink-over-kritiek-tbs-systeem-het-is-ook-nooit-goed/

Voer in een groepje van 4 of 5 leerlingen een gesprek over de vraag: ‘In hoeverre is het tbs-systeem in Nederland een goed en houdbaar systeem?’

Optie 3

Bekijk deze aflevering van 16.30m – einde van het televisieprogramma Pauw. (https://www.npostart.nl/pauw/02-07-2019/BV_101393329). Schrijf een kort en zeer genuanceerd essay van 300-400 woorden waarin je bespreekt wat je moeilijk zou vinden als je in zo’n kliniek zou werken en wat je goed zou vinden aan het werk dat je dan zou doen.

Downloads

Week 42 antwoorden lesopener_tbs-klinieken

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.