Home » Materiaal 12+ » Taalachterstand bij leerlingen

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Vragen vooraf

  1. Wat houdt leesvaardigheid volgens jou in?
  2. Hoe erg is het dat één op de vijf leerlingen geen voldoende haalt voor het examen Nederlands op havo en vwo?

Bekijk de video

NOS – Nieuwsuur: Leraren over de taalachterstand van leerlingen

Vragen bij de video

  1. ‘Als je goed kan lezen, kan je goed denken,’ zegt Jeroen Dera (docent Nederlandse Letterkunde, Radboud Universiteit). In hoeverre ben je het met deze uitspraak eens?
  2. Jeroen Dera zegt dat het ingewikkeld is dat ook hogeropgeleiden steeds slechter worden in lezen. Waarom is dat ingewikkeld?
  3. Jeroen Dera vergelijkt lezen met activiteiten in de fitnesszaal. In hoeverre vind je deze vergelijking passend?
  4. Marloes Schrijvers (lerarenopleider Nederlands, Hogeschool Rotterdam) merkt dat veel studenten het niet leuk of zelfs lastig vinden om te lezen. Welke drie oorzaken worden hiervoor gegeven?
  5. Marloes Schrijvers signaleert dat er een kentering gaande is. Beschrijf wat die kentering inhoudt.
  6. Welke uitspraken uit deze video herken je bij jezelf als het gaat over lezen, leesplezier en leesvaardigheid?

Aan de slag

Optie 1

In de video zie je dat op de Hogeschool Rotterdam een speeddate met boeken georganiseerd is. Daarin presenteren studenten heel kort een boek dat ze zelf gelezen hebben.

Welk boek zou jij presenteren tijdens zo’n speeddate? Waarom?

Werk een presentatie van twee minuten uit waarin je jouw favoriete boek zo overtuigend presenteert dat de luisteraars er meteen voor naar de bibliotheek of boekhandel zouden willen rennen.

Optie 2

Hoe belangrijk is het volgens jou dat iedereen in Nederland voldoende leesvaardig is? Schrijf een beschouwing (400 – 600 woorden) waarin je op genuanceerde wijze antwoord geeft op deze vraag. Je beredeneert en formuleert vanuit verschillende perspectieven uit de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan: docenten in het voortgezet onderwijs, docenten op hbo of universiteit, ouders of communicatiemedewerkers bij de overheid.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.