Home » Materiaal 12+ » Superapp WeChat

Superapp WeChat

In Nederland is de Chinese superapp WeChat verboden voor de werktefeloons van ambtenaren (mensen die voor de overheid werken). Ook in enkele andere landen geldt zo’n verbod.

Vragen vooraf

  1. Gebruik jij WeChat of ken je mensen die de app gebruiken?
  2. Wat stel jij je voor bij een superapp?

Bekijk de video

NU.nl – Explainer – Waarom deze app uit China omstreden is en soms ook verboden wordt

Vragen bij de video

  1. Wat doet de app WeChat?
  2. Voor Chinezen is WeChat onmisbaar. Hoe komt dat?
  3. Overheden zijn huiverig voor apps uit China. Waar zijn ze bang voor? Geef twee concrete voorbeelden.
  4. Rutger Otto benoemt aan het einde van de video dat andere landen ook inlichtingendiensten hebben. Apps uit die landen weren we niet. Hoe komt dat?
  5. Bekijk het begin van de video nog eens. Waarom is de uitspraak van Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken tegenstrijdig te noemen, gezien de overige informatie in de video?
  6. Vind jij het goed dat WeChat verboden is voor ambtenaren in Nederland?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een kort artikel (100 – 200 woorden) waarin je uitlegt of je je zorgen maakt over apps als WeChat of helemaal niet. Geef in je artikel minimaal twee redenen (waarom maak je je wel of geen zorgen?).

Optie 2

Voer een discussie over de volgende kwestie:

Het is goed als scholen/ouders ook bepaalde apps verbieden voor jongeren.

Je bereidt je op de discussie voor door twee rijtjes te maken.

Redenen die laten zien dat het goed is als scholen/ouders bepaalde apps verbieden voor jongeren:Redenen die laten zien dat het niet goed is als scholen/ouders bepaalde apps verbieden voor jongeren:
11
22
33

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.