Home » Materiaal 12+ » Stemmen vanaf zestien jaar?

Stemmen vanaf zestien jaar?

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland mag je stemmen vanaf je achttiende. Maar is het niet beter om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien?

Vragen vooraf

  1. Volg jij de Nederlandse politiek?
  2. Ga jij stemmen (zodra je achttien bent)? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

(2168) STEMMEN vanaf 16 JAAR: goed idee of niet? | De waarheid over de stemleeftijd – YouTube

Vragen bij de video

  1. Welke twee argumenten geeft hoogleraar politicologie Sarah de Lange, om de stemgerechtigde leeftijd in Nederland te verlagen naar zestien?
  2. Welk argument voegt Jasin uit Oostenrijk daaraan toe?
  3. Wat is de belangrijkste reden waarom de meeste jongeren van zestien en zeventien vinden dat de stemgerechtigde juist niet omlaag moet?
  4. Wat zou hoogleraar politicologie Sarah de Lange waarschijnlijk tegen deze jongeren zeggen?
  5. Heb jij al een duidelijke politieke voorkeur? Zo ja, welke? Zo niet, hoe zou jij jouw politieke voorkeur kunnen ontwikkelen?
  6. Denk jij dat de stemgerechtigde leeftijd binnen tien jaar verlaagd zal worden? Geef een toelichting bij je antwoord.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Vind jij dat de stemgerechtigde leeftijd in Nederland verlaagd moet worden naar zestien jaar?

Schrijf een ingezonden brief voor een regionale of landelijke krant waarin je jouw standpunt onderbouwt met minstens twee argumenten. Maak daarbij gebruik van de informatie uit de video. Je mag natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar nieuwe informatie. Gebruik ongeveer tweehonderd woorden. Tevreden over jouw ingezonden brief? Stuur hem dan op naar een krant.

Optie 2

In de video zag je al een aantal argumenten voor en tegen het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Ga online op zoek naar andere argumenten en bepaal jouw standpunt ten aanzien van het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd.

Houd nu klassikaal een Lagerhuisdebat. Klik hier voor meer informatie over het Lagerhuisdebat.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

De loonkloof

Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen de afgelopen twee jaar groter is geworden. Dit verschil wordt de loonkloof genoemd.

Bekijk

Tien jaar The Ocean Cleanup

Als zestienjarige jongen bedacht Boyan Slat een oplossing voor de plasticsoep in de oceanen. Hij werkte zijn idee uit en zo werd The Ocean Cleanup geboren. In de volgende tekst wordt Boyan Slat geïnterviewd.

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.