Home » Materiaal 12+ » Stemmen vanaf zestien jaar?

Stemmen vanaf zestien jaar?

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland mag je stemmen vanaf je achttiende. Maar is het niet beter om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien?

Vragen vooraf

  1. Volg jij de Nederlandse politiek?
  2. Ga jij stemmen (zodra je achttien bent)? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

(2168) STEMMEN vanaf 16 JAAR: goed idee of niet? | De waarheid over de stemleeftijd – YouTube

Vragen bij de video

  1. Welke twee argumenten geeft hoogleraar politicologie Sarah de Lange, om de stemgerechtigde leeftijd in Nederland te verlagen naar zestien?
  2. Welk argument voegt Jasin uit Oostenrijk daaraan toe?
  3. Wat is de belangrijkste reden waarom de meeste jongeren van zestien en zeventien vinden dat de stemgerechtigde juist niet omlaag moet?
  4. Wat zou hoogleraar politicologie Sarah de Lange waarschijnlijk tegen deze jongeren zeggen?
  5. Heb jij al een duidelijke politieke voorkeur? Zo ja, welke? Zo niet, hoe zou jij jouw politieke voorkeur kunnen ontwikkelen?
  6. Denk jij dat de stemgerechtigde leeftijd binnen tien jaar verlaagd zal worden? Geef een toelichting bij je antwoord.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Vind jij dat de stemgerechtigde leeftijd in Nederland verlaagd moet worden naar zestien jaar?

Schrijf een ingezonden brief voor een regionale of landelijke krant waarin je jouw standpunt onderbouwt met minstens twee argumenten. Maak daarbij gebruik van de informatie uit de video. Je mag natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar nieuwe informatie. Gebruik ongeveer tweehonderd woorden. Tevreden over jouw ingezonden brief? Stuur hem dan op naar een krant.

Optie 2

In de video zag je al een aantal argumenten voor en tegen het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Ga online op zoek naar andere argumenten en bepaal jouw standpunt ten aanzien van het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd.

Houd nu klassikaal een Lagerhuisdebat. Klik hier voor meer informatie over het Lagerhuisdebat.

Andere Actuele opdracht Nederlands

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.