Home » Materiaal 12+ » Stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Best belangrijk?
Schooltype
Onderwerp

Stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Best belangrijk?

Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. We kiezen dan onze volksvertegenwoordigers voor de Tweede Kamer. Ook bepaalt de uitslag welke partijen samen het land gaan besturen. Het beloven spannende verkiezingen te worden, want er zijn veel nieuwe kandidaten om uit te kiezen. Maar hoe kom je erachter op wie je moet stemmen?
Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de vragen.

Bekende politici als Mark Rutte en Sigrid Kaag doen niet meer mee aan de verkiezingen. De Boer Burger Beweging (BBB), doet het goed in de peilingen. GroenLinks en de PvdA gaan met een gezamenlijke kandidatenlijst de verkiezingen in. En er is een belangrijke nieuwe politieke partij, Nieuw Sociaal Contract (NSC), van politicus Pieter Omtzigt.

Alle Nederlanders die 18 jaar of ouder zijn mogen gaan stemmen. De laatste keer dat er Tweede Kamerverkiezingen waren, was in 2021. De kans bestaat dus dat je dit keer voor het eerst in landelijke verkiezingen mag gaan stemmen. Gaan stemmen is belangrijk omdat je op die manier kunt laten horen wat er volgens jou beter moet. Bijvoorbeeld een hogere stagevergoeding of meer aandacht voor het klimaat.

“Ja op zich een goede score, 100 procent voor VOLT, dus daar ben ik wel blij mee.”

Laurens Dassen, lijsttrekker van politieke partij VOLT over het invullen van de Stemwijzer.

Om je stem te bepalen kun je kijken naar de plannen van de politieke partijen. Die staan in verkiezingsprogramma’s. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van de regio waar jij woont. Is een verkiezingsprogramma te dik, dan kun je ook de verschillende stemhulpen raadplegen. Kieskompas en Stemwijzer zijn daar voorbeelden van.

Je kunt ook nieuwsaccounts en politieke partijen op sociale media volgen, of zelf debatten kijken. Er zijn altijd een paar grote tv-debatten net voor de verkiezingen. Op die manier merk je al snel welke politicus dezelfde ideeën of waarden heeft als jij.

Vragen

1. Je hebt net het filmpje gekeken.
Welke lijsttrekker trok meteen jouw aandacht en waarom?

  2. Op 22 november zijn de verkiezingen.
  Ben jij van plan te gaan stemmen? Als je nu nog niet mag stemmen, ga je dat doen zodra je 18 bent? Waarom wel/niet?

  3. Geef aan of je het eens of oneens bent met de volgende stelling: “Ik stem niet, want in de politiek blijft toch altijd alles hetzelfde.”

  4. Als je gaat stemmen, kun je laten horen wat er in Nederland moet worden verbeterd. Noem drie onderwerpen die in Nederland volgens jou moeten worden verbeterd.

  5. Om te weten welke politieke partijen goede oplossingen hebben voor deze problemen kun je je op verschillende manieren informeren over de verkiezingen. Je kunt debatten kijken op tv, nieuwsaccounts volgen of verkiezingsprogramma’s lezen. Ook kun je een stemhulp gebruiken, zoals het Kieskompas of de Stemwijzer.
  Welke manier vind jij het beste? En ga je dat zelf ook doen? Waarom wel/niet?

  6. Je kunt je keuze baseren op verkiezingsprogramma’s of een stemhulp. Maar je kunt ook kijken naar wie de lijsttrekker is, of naar de campagneslogan.
  Wat vind jij belangrijk bij het maken van je keuze?

  Downloads

  Antwoorden bekijken

  Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

  Andere Lesopener Burgerschap

  De Spreidingswet: wat vindt de burger?

  De Spreidingswet is van kracht. Die wet moet ervoor zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over de gemeenten in Nederland.

  Bekijk

  Verbod op vapes met een smaakje: zin of onzin?

  Op 1 januari ging het verbod op de verkoop van vapes met een smaakje in. Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat jongeren beginnen met vapen. Vapen is namelijk erg verslavend. Is het goed dat de overheid deze maatregel genomen heeft? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag […]

  Bekijk

  Wordt Geert Wilders de nieuwe minister-president?

  De uitslag van de verkiezingen is bekend. Misschien heb jij ook wel gestemd. Wat gaat er nu met jouw stem gebeuren? Wanneer is bekend wie de nieuwe minister-president van Nederland wordt? En wat betekent deze uitslag voor jouw eigen situatie?Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de […]

  Bekijk

  Onbeperkt toegang
  met je OvM account

  Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.