Home » Materiaal 12+ » Start Boekenweek 2023

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht.

Vragen vooraf

 1. Koop jij een boek tijdens de Boekenweek? Waarom wel of niet?
 2. Wat stel jij je voor bij het thema ‘Ik ben alles’?

Bekijk de video

Khalid en Sophie – vanuit het Boekenbal    (tot 14:40 minuten)

Vragen bij de video

 1. Lize Spit komt uit Vlaanderen en kent de traditie van het Boekenweekgeschenk niet. Hoe zou je die traditie kunnen omschrijven? Gebruik eventueel het internet om je te verdiepen in het Boekenweekgeschenk.
 2. Raoul de Jong vertelt over het onderzoek dat hij heeft gedaan naar Surinaamse schrijvers. Wat is de belangrijkste uitkomst van dat onderzoek?
 3. Raoul de Jong is de eerste auteur met Surinaams bloed die gevraagd is om iets te schrijven voor de Boekenweek. Wat vind je daarvan?
 4. Sophie vraagt recensent Onno Blom of hij wel eens wegduikt in de coulissen als hij bijvoorbeeld een schrijver tegenkomt over wiens boek hij een slechte recensie heeft geschreven. Hoe is Bloms reactie te karakteriseren?
 5. Khalid vraagt aan Peter Buwalda of je ook naar het Boekenbal mag als je allang geen boeken hebt geschreven. Als je weet dat Peter Buwalda een schrijver is die meestal erg lang doet over een boek, vind je zo’n vraag dan beledigend of niet? Leg uit.
 6. Eus bezoekt minimaal één keer per week een middelbare school. Hij ziet dat de leeshaat groeit.
  • Welke vier redenen geven jongeren hem voor het feit dat ze niet lezen?
  • Eus ziet vooral leeshaat. Zie jij ook leesplezier om je heen?

Aan de slag

Optie 1

Eus vertelt in de video hoe belangrijk het is om elke dag een half uur diep te lezen. In hoeverre zou jou dat lukken? In hoeverre vind je het belangrijk? Schrijf over deze kwesties een beschouwende tekst (400 – 600 woorden) waarin je op genuanceerde wijze jouw gedachten verwoordt.

Optie 2

Schrijf een sonnet. Je sonnet gaat over één van deze onderwerpen:

 1. Het Boekenweekthema: Ik ben alles.
 2. Deze zin uit Bloms reportage: ‘Het Boekenbal laat schrijvers dansen, zelfs als ze niet meer kunnen lopen.’

Kies een onderwerp voor je sonnet en maak vervolgens een mindmap. Op de mindmap noteer je alle woorden die bij je opkomen als je aan het onderwerp denkt.

Schrijf vervolgens je sonnet waarin het onderwerp de hoofdrol speelt en waarin je de beste woorden uit je mindmap gebruikt. Op de website van het Poëziepaleis vind je meer informatie over het sonnet.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.