Home » Materiaal 12+ » Snusgebruik onder jongeren toegenomen

Snusgebruik onder jongeren toegenomen

Snus, nicotinezakjes die je tussen je tandvlees en lip plaatst, maakt dat je je lekkerder voelt. Maar soms gaat het ook mis. Het middel lijkt steeds vaker gebruikt te worden, maar het verkopen ervan is sinds een paar maanden illegaal. Toch wordt snus op veel plaatsen nog verkocht.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat weet je over snus?
  2. Wat vind je ervan dat snus verboden is in Nederland?

 

Bekijk de video

NOS Stories – Rijk worden met snus dealen

 

Vragen bij de video

  1. Uit een onderzoek van twee jaar geleden bleek dat 0,3% van de jongeren snus gebruikte. Is dit aantal gestegen of gedaald? Hoe weet je dat?
  2. Waarom gebruiken jongeren snus volgens het onderzoek van NOS Stories? Geef drie redenen.
  3. Wat zijn negatieve effecten van het gebruik van snus, volgens Esther Croes, snusexpert bij het Trimbosinstuut? Noem er acht.
  4. Snushandelaren zijn vaak minderjarig. Wat vind je daarvan?
  5. Hoe kan het dat de handelaren en verkopers toch gewoon hun gang kunnen blijven gaan volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen?
  6. Staatssecretaris Maarten van Ooijen roept op om te stoppen met het handelen in nicotinezakjes. Heeft dat effect denk je?

 

Aan de slag

 Optie 1

Esther Croes, snusexpert uit de video, werkt bij het Trimbosinstituut, het landelijke kennisinstituut als het gaat om verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg. Jullie willen haar interviewen over snusgebruik bij jongeren. Bedenk tien vragen die jullie haar zouden willen stellen. Leg uit waarom je voor deze vragen hebt gekozen.

Optie 2

Ontwerp in tweetallen een infographic over snusgebruik onder jongeren in Nederland. De infographic bevat belangrijke informatie, beelden en verbindingslijnen. Bedenk samen welk aspect van snus jullie willen belichten. Let op: een infographic is puur informatief van aard. Weet je niet precies wat een infographic is? Op internet staan veel voorbeelden.

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.