Home » Materiaal 12+ » Snusgebruik onder jongeren toegenomen

Snusgebruik onder jongeren toegenomen

Snus, nicotinezakjes die je tussen je tandvlees en lip plaatst, maakt dat je je lekkerder voelt. Maar soms gaat het ook mis. Het middel lijkt steeds vaker gebruikt te worden, maar het verkopen ervan is sinds een paar maanden illegaal. Toch wordt snus op veel plaatsen nog verkocht.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat weet je over snus?
  2. Wat vind je ervan dat snus verboden is in Nederland?

 

Bekijk de video

NOS Stories – Rijk worden met snus dealen

 

Vragen bij de video

  1. Uit een onderzoek van twee jaar geleden bleek dat 0,3% van de jongeren snus gebruikte. Is dit aantal gestegen of gedaald? Hoe weet je dat?
  2. Waarom gebruiken jongeren snus volgens het onderzoek van NOS Stories? Geef drie redenen.
  3. Wat zijn negatieve effecten van het gebruik van snus, volgens Esther Croes, snusexpert bij het Trimbosinstuut? Noem er acht.
  4. Snushandelaren zijn vaak minderjarig. Wat vind je daarvan?
  5. Hoe kan het dat de handelaren en verkopers toch gewoon hun gang kunnen blijven gaan volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen?
  6. Staatssecretaris Maarten van Ooijen roept op om te stoppen met het handelen in nicotinezakjes. Heeft dat effect denk je?

 

Aan de slag

 Optie 1

Esther Croes, snusexpert uit de video, werkt bij het Trimbosinstituut, het landelijke kennisinstituut als het gaat om verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg. Jullie willen haar interviewen over snusgebruik bij jongeren. Bedenk tien vragen die jullie haar zouden willen stellen. Leg uit waarom je voor deze vragen hebt gekozen.

Optie 2

Ontwerp in tweetallen een infographic over snusgebruik onder jongeren in Nederland. De infographic bevat belangrijke informatie, beelden en verbindingslijnen. Bedenk samen welk aspect van snus jullie willen belichten. Let op: een infographic is puur informatief van aard. Weet je niet precies wat een infographic is? Op internet staan veel voorbeelden.

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk
Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.