Schooltype
Niveau

Snottebellenbeleid

Basisscholen blijken belangrijke coronabesmettingshaarden te zijn. Om te voorkomen dat de scholen opnieuw moeten sluiten, zijn de coronaregels aangescherpt. Kinderen uit groep zes, zeven en acht moeten in de gangen een mondkapje dragen, de kinderen zouden twee keer per week een zelftest moeten doen en als ze een snottebel hebben, moeten ze thuisblijven en testen. Het snottebellenbeleid is al meerdere keren aangepast. Van der Laan en Woe steken hier op komische wijze de draak mee.

Vragen vooraf

  1. Had jij al eens gehoord van de term snottebellenbeleid?
  2. Weet jij wat je moet doen als je verkoudheidsklachten hebt?

Bekijk de video

De Snottebellekes | Even Tot Hier | Seizoen 6 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Hoeveel verschillende beslisbomen zijn er op de basisschool geweest sinds juni 2020?
  2. Wat is volgens jou de aanleiding voor Van der Laan en Woe om deze week een satirisch liedje te maken over het snottebellenbeleid?
  3. Wat is er sinds het uitkomen van de laatste beslisboom veranderd?
  4. Van der Laan en Woe noemen het aangepaste protocol ‘flauwekul’, waarom?
  5. Op welk gebied zwalkt het coronabeleid nog meer volgens De Snottebellekes?
  6. Ben jij het eens met de strekking van het liedje van De Snottebellekes?

Aan de slag

Optie 1

Volgens sommige mensen is de logica van het coronabeleid ver te zoeken. Is er een maatregel die jij niet logisch vindt? Schrijf hierover een ingezonden brief naar een landelijke krant. Maak duidelijk waarom jij deze maatregel onlogisch vindt en formuleer een oplossing. Gebruik maximaal 200 woorden. Klik hier voor meer informatie over een ingezonden brief.

Optie 2

Van der Laan en Woe oogsten momenteel veel lof met hun satirisch programma Even tot hier. In de kranten en op internet staan regelmatig lovende recensies. Wat vind jij eigenlijk van dit programma? Bekijk op  deze website een aflevering van het huidige seizoen (S6) en schrijf er een recensie over. Gebruik maximaal 400 woorden. Klik hier als je meer wilt weten over de vaste onderdelen in een recensie.

Antwoorden

WK49_Snottebellenbeleid_antwoorden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Demonstratie Wappie

Campagne tegen polarisatie

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) heeft onlangs een nieuwe campagne over polarisatie gelanceerd. De slogan luidt: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt. Maar heeft een dergelijke campagne nut?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.