Home » Materiaal 12+ » Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes ongetwijfeld (deels) sneuvelen.

Vragen vooraf

  1. Heb je het nieuws rondom de verkiezingen gevolgd? Waarom wel of niet?
  2. Welke (ongeloofwaardige) verkiezingsbelofte heb jij voorafgaand aan de verkiezingen gehoord?

Bekijk de video

NOS op 3 – Waarom politici hun verkiezingsbelofte niet (kunnen) nakomen

Vragen bij de video

  1. In de intro worden enkele beloftes van politici opgesomd. Welke vind je de meest interessante?
  2. Wat is polderen?
  3. Benoem drie voordelen en drie nadelen van het poldermodel die in de video genoemd worden.
  4. Als de presentator vertelt over extremere standpunten die in overleg vaak sneuvelen, maakt hij een vergelijking met een kaasschaaf. Vind je dit een goede vergelijking? Leg je antwoord uit.
  5. Er zijn, naast het poldermodel, nog andere factoren die bepalen of een verkiezingsbelofte uitkomt of niet. Welke drie factoren noemt de presentator?
  6. Op welk punt zullen de partijen in de komende formatie vooral moeten polderen, denk je?

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in een groep van drie leerlingen.

Cabaretière Katinka Polderman maakt wekelijks poldermodellen voor de Volkskrant. Dat zijn grappige beslisbomen die je op ludieke wijze helpen bij het maken van keuzes. Bekijk eerst enkele poldermodellen op de website van de Volkskrant.

Maak daarna zelf een beslisboom die deze vraag als titel heeft: ‘Is het slim om te polderen?’

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Schrijf een advies (300 – 500 woorden) voor de huidige politici die de komende weken moeten gaan formeren. Je tekst heeft een inleiding, middenstuk en slot. In het middenstuk geef je tips om het polderen zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen . Elke tip werk je uitgebreid uit met uitleg en voorbeelden.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.