Home » Materiaal 12+ » Roetveegpieten

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Vragen vooraf

  1. Heb jij iets meegekregen van de intocht van Sinterklaas?
  2. Voer jij wel eens gesprekken over het uiterlijk van de pieten?

Lees de tekst

Mening over uiterlijk ‘Zwarte Piet’ blijft hetzelfde, kleine meerderheid vindt roetveegpiet acceptabel – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Wat zijn de twee belangrijkste resultaten van de laatste peiling van EenVandaag?
  2. Bekijk de twee grafieken. Omschrijf de twee ontwikkelingen die je ziet op basis van de resultaten van de peilingen door de jaren heen.
  3. In de tekst worden een aantal panelleden geciteerd. In welk citaat herken jij jezelf het meest? Licht je antwoord toe.
  4. Leg het volgende citaat in eigen woorden uit: “Alleen dat iets niet racistisch of discriminerend bedoeld is, betekent niet dat iets niet racistisch of discriminerend is”.
  5. Onderaan de tekst wordt informatie gegeven over de peiling van EenVandaag. Vind jij dit een betrouwbaar onderzoek? Waarom wel/niet?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Houd in tweetallen een peiling in de klas. Kies een onderwerp dat jullie interesseert en bedenk daarbij minstens twee gesloten vragen. Voer de peiling uit en verwerk de resultaten in een grafiek. Schrijf een korte tekst waarin jullie de peiling en de resultaten toelichten.

Optie 2

Lees het volgende artikel: Hoe Sinterklaas weer vooral een tijd van plezier in plaats van strijd werd (nos.nl). Markeer tijdens het lezen minstens twee zinnen waar je het mee (on)eens bent.

Schrijf een betoog over de inhoud van het artikel. Formuleer jouw standpunt in de inleiding en onderbouw dit in de kern met twee argumenten, een tegenargument en een weerlegging. Formuleer een uitsmijter in de slotalinea. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Stemmen vanaf zestien jaar?

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland mag je stemmen vanaf je achttiende. Maar is het niet beter om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien?

Bekijk

De loonkloof

Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen de afgelopen twee jaar groter is geworden. Dit verschil wordt de loonkloof genoemd.

Bekijk

Tien jaar The Ocean Cleanup

Als zestienjarige jongen bedacht Boyan Slat een oplossing voor de plasticsoep in de oceanen. Hij werkte zijn idee uit en zo werd The Ocean Cleanup geboren. In de volgende tekst wordt Boyan Slat geïnterviewd.

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.