Home » Materiaal 12+ » Roetveegpieten

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Vragen vooraf

  1. Heb jij iets meegekregen van de intocht van Sinterklaas?
  2. Voer jij wel eens gesprekken over het uiterlijk van de pieten?

Lees de tekst

Mening over uiterlijk ‘Zwarte Piet’ blijft hetzelfde, kleine meerderheid vindt roetveegpiet acceptabel – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Wat zijn de twee belangrijkste resultaten van de laatste peiling van EenVandaag?
  2. Bekijk de twee grafieken. Omschrijf de twee ontwikkelingen die je ziet op basis van de resultaten van de peilingen door de jaren heen.
  3. In de tekst worden een aantal panelleden geciteerd. In welk citaat herken jij jezelf het meest? Licht je antwoord toe.
  4. Leg het volgende citaat in eigen woorden uit: “Alleen dat iets niet racistisch of discriminerend bedoeld is, betekent niet dat iets niet racistisch of discriminerend is”.
  5. Onderaan de tekst wordt informatie gegeven over de peiling van EenVandaag. Vind jij dit een betrouwbaar onderzoek? Waarom wel/niet?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Houd in tweetallen een peiling in de klas. Kies een onderwerp dat jullie interesseert en bedenk daarbij minstens twee gesloten vragen. Voer de peiling uit en verwerk de resultaten in een grafiek. Schrijf een korte tekst waarin jullie de peiling en de resultaten toelichten.

Optie 2

Lees het volgende artikel: Hoe Sinterklaas weer vooral een tijd van plezier in plaats van strijd werd (nos.nl). Markeer tijdens het lezen minstens twee zinnen waar je het mee (on)eens bent.

Schrijf een betoog over de inhoud van het artikel. Formuleer jouw standpunt in de inleiding en onderbouw dit in de kern met twee argumenten, een tegenargument en een weerlegging. Formuleer een uitsmijter in de slotalinea. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.