Home » Materiaal 12+ » Roddelkanalen op scholen

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Vragen vooraf

  1. Heeft jouw school een roddelkanaal? Wat vind je daarvan?
  2. Wanneer is een roddelkanaal een probleem, denk je?

Bekijk de video

NPO Radio 1 – Gossip-girl roddelkanalen op TikTok veroorzaken schade

Vragen bij de video

  1. Wat is volgens deze video een schoolroddelkanaal?
  2. In het begin van de video spreekt een slachtoffer van een roddelkanaal (anoniem) in de uitzending. Wat is voor haar het gevolg van het schoolroddelkanaal?
  3. Wat bedoelt Ad van Kemenade (van het Udens College) als hij zegt dat slachtoffers van roddelkanalen geraakt worden in wie ze zijn? Leg je antwoord uit.
  4. Ad van Kemenade stelt voor om leerlingcoaches met groepen leerlingen te laten praten én om ouders thuis het gesprek te laten voeren met hun kinderen. Welke van deze twee manieren werkt volgens jou het beste om met dit soort roddelkanalen om te gaan? Leg je antwoord uit.
  5. Als een leerling zo’n account heeft aangemaakt, kan de school ook sancties (straffen) opleggen aan die leerling. Vind je een straf terecht? Waarom wel of niet?

Aan de slag

Optie 1

Geef advies aan de directie op jouw school. Hoe moeten ze omgaan met deze roddelkanalen op TikTok? Werk een stappenplan uit, waarin je in vijf stappen uitlegt hoe de schoolleiding moet handelen als er een schadelijk roddelkanaal over de school verschijnt.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je samen. Bedenk een compliment voor twee medewerkers op jouw school. Ontwerp twee mooie posters met het compliment en de namen van de medewerkers. Hang de posters op een drukbezochte plek in school.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.