Home » Materiaal 12+ » Protesten in Iran

Protesten in Iran

In Iran vonden afgelopen week veel protesten plaats. Aanleiding was de dood van een 22-jarige vrouw. Zij zou niet gekleed zijn volgens de religieuze voorschriften. Na de arrestatie en mishandeling door de moraalpolitie overleed ze in een ziekenhuis.

 

 Vragen vooraf

  1. Heb je het nieuws over de protesten in Iran meegekregen of niet?
  2. Waar denk je aan bij het woord ‘moraalpolitie’?

 

Bekijk de video

Protesten in Iran – Jeugdjournaal

 

Vragen bij de video

  1. Waarom gaan de mensen de straat op in de steden in Iran?
  1. Om welke reden werd Mahsa Amini precies gearresteerd?
  1. Waarom noemt de politie het overlijden van Amini ‘een ongelukkig incident’, denk je?
  1. Correspondent Daisy Mohr zegt dat het protest niet alleen over de hoofddoek gaat. Waarover gaan de protesten volgens haar vooral?
  1. Vind jij dat de overheid / politie zich (in bepaalde gevallen) mag bemoeien met wat vrouwen dragen? Waarom wel of niet?

 

Aan de slag

 Optie 1

Waarvoor zou jij de straat op gaan om te demonstreren? Waarom? Leg je antwoord uit in 100 – 200 woorden.

Als je gaat demonstreren, hoort daar natuurlijk ook een spandoek bij. Wat zou je daarop schrijven? Waarom?

 

Optie 2

Wat denk en voel je als je deze berichten uit Iran leest of hoort? Schrijf een gedicht van acht tot twaalf versregels. In dat gedicht verwoord je deze gedachten en gevoelens.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.