Home » Materiaal 12+ » Protesten in Iran

Protesten in Iran

In Iran vonden afgelopen week veel protesten plaats. Aanleiding was de dood van een 22-jarige vrouw. Zij zou niet gekleed zijn volgens de religieuze voorschriften. Na de arrestatie en mishandeling door de moraalpolitie overleed ze in een ziekenhuis.

 

 Vragen vooraf

  1. Heb je het nieuws over de protesten in Iran meegekregen of niet?
  2. Waar denk je aan bij het woord ‘moraalpolitie’?

 

Bekijk de video

Protesten in Iran – Jeugdjournaal

 

Vragen bij de video

  1. Waarom gaan de mensen de straat op in de steden in Iran?
  1. Om welke reden werd Mahsa Amini precies gearresteerd?
  1. Waarom noemt de politie het overlijden van Amini ‘een ongelukkig incident’, denk je?
  1. Correspondent Daisy Mohr zegt dat het protest niet alleen over de hoofddoek gaat. Waarover gaan de protesten volgens haar vooral?
  1. Vind jij dat de overheid / politie zich (in bepaalde gevallen) mag bemoeien met wat vrouwen dragen? Waarom wel of niet?

 

Aan de slag

 Optie 1

Waarvoor zou jij de straat op gaan om te demonstreren? Waarom? Leg je antwoord uit in 100 – 200 woorden.

Als je gaat demonstreren, hoort daar natuurlijk ook een spandoek bij. Wat zou je daarop schrijven? Waarom?

 

Optie 2

Wat denk en voel je als je deze berichten uit Iran leest of hoort? Schrijf een gedicht van acht tot twaalf versregels. In dat gedicht verwoord je deze gedachten en gevoelens.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.