Home » Materiaal 12+ » Positie van ASML in Nederland

Positie van ASML in Nederland

ANWB-paal

ASML, een groot Nederlands hightechbedrijf, maakt zich zorgen over zijn positie in Nederland en heeft daarover gesproken met het kabinet. Met de speciale operatie ‘Beethoven’ wordt geprobeerd het bedrijf in Nederland te houden.

Vragen vooraf

 1. Wat weet je van het bedrijf ASML?
 2. Waarom zou deze operatie ‘Beethoven’ genoemd zijn?

Bekijk de video

NPO Radio 1 – Met operatie Beethoven wil het kabinet ASML in Nederland houden

Vragen bij de video

 1. De CEO van ASML klaagt over de positie van Eindhoven tegenover Amsterdam en Rotterdam. Wat houdt zijn klacht precies in volgens econoom Mathijs Bouman?
 2. Welke twee regelingen van de Tweede Kamer zitten ASML dwars?
 3. Om het belang van de chips van ASML kracht bij te zetten gebruikt Mathijs Bouman beeldspraak. Noem de woorden die Mathijs Bouman kiest en het soort beeldspraak dat daarbij hoort.
 4. Waarom is een uitbreiding in Eindhoven/Veldhoven misschien niet zo handig?
 5. Vanaf 5.48-6.19 geeft Mathijs Bouman zijn eigen visie. Hij vindt dat het kabinet ASML de kans moet geven om uit te breiden. Zet zijn drie argumenten in onderstaande argumentatiestructuur.
Standpunt:Laat ASML in Nederland uitbreiden.
Argument 1: 
Argument 2: 
Argument 3: 

6. Wat is jouw mening na het bekijken van de video? In hoeverre vind je het belangrijk dat grote bedrijven gevestigd zijn in Nederland? Geef bij je antwoord minimaal één argument.

Aan de slag

Optie 1

Stel je voor dat je als buitenlandse student aan de TU Eindhoven studeert. Je hoort van de nieuwe regelingen die het buitenlandse studenten voortaan moeilijker maken om in Nederland te gaan studeren.

 • Zoek eerst enkele relevante bronnen waarmee je je kunt inlezen in het onderwerp.
 • Schrijf vervolgens een ingezonden brief (400 – 600 woorden) naar De Volkskrant waarin je laat blijken dat je de nieuwe regeling begrijpt. Je schrijft in een eigen stijl en je probeert de lezer te overtuigen van jouw mening met minimaal twee sterke argumenten die goed onderbouwd zijn met gegevens uit recente onderzoeken.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

ASML gaat mogelijk investeren in de bouw van huizen in Veldhoven en omgeving. Welke andere mogelijkheden zien jullie om een uitbreiding in Nederland mogelijk te maken?

 • Zoek eerst enkele relevante bronnen om te achterhalen welke problemen er spelen bij een uitbreiding van ASML in Nederland. Zoeksuggestie: in de video hoor je over vergelijkbare keuzes die Philips destijds heeft gemaakt. Wat kun je daaruit leren?
 • Kies vervolgens twee problemen en werk per probleem minimaal twee oplossingen uit. Die oplossingen zijn goed doordacht, er is rekening gehouden met verschillende perspectieven en ze zijn grondig uitgewerkt.
 • Presenteer de problemen en jullie oplossingen in een pitch van 2-3 minuten.
 • Bespreek klassikaal wie de beste oplossingen heeft aangedragen. Hoe komt dat?
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.