Plog around the block!

Plogging werd genomineerd voor het Woord van 2018.

Vraag vooraf

 1. Weet je wat plogging betekent?
 2. Heb je zelf wel eens geplogd?

Vragen bij de video

Bekijk de video tot min 2.44 en beantwoord de vragen
Let op: in de video wordt Vlaams gesproken!

 1. Wat is ploggen?
 2. Waarom klopt de uitleg uit het beginshot: Ploggen = joggen + afval verzamelen niet helemaal?
 3. Welke twee argumenten om te ploggen komen in de video aan bod?
 4. Gaat de joggende vrouw ploggen of blijft ze gewoon joggen, denk je?
 5. Bedenk een mooi Nederlands alternatief voor het woord plogging.

Verkleinwoorden en voornaamwoorden in het Vlaams

 1. ‘We hebben een ‘zakske’ bij, we gaan efkes (even) een ‘tourske’ doen’.Welk verschil in de vorming van een verkleinwoord in het Nederlands en Vlaams zie je?
 2. Welke voornaamwoorden gebruikt Wouter als hij zijn ploggingpartner aanspreekt?
 3. Gebruiken wij deze voornaamwoorden op dezelfde of op een andere manier?

Woord van het jaar 2018

 1. Plogging werd genomineerd voor het Woord van 2018. Een ander woord dat genomineerd was, komt ook ‘voorbij’ in de video. Welk woord is dat?
 2. Plogging heeft niet gewonnen. Meer weten over de nominaties en de winnaar? Bekijk het hier: nominaties woord van het jaar bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Moeilijke taal tijdens verkiezingen

Veel mensen vinden de taal die gebruikt wordt bij verkiezingen moeilijk. Soms wordt de drempel om te gaan stemmen daardoor te hoog. Er is een digitaal hulpmiddel ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Hoe werkt dit digitale hulpmiddel, Steffie genaamd, precies?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.