Home » Materiaal 12+ » Pieter Derks over regenboogangst

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Vragen vooraf

  1. Wat stel jij je voor bij de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie?
  2. Is er op jouw school aandacht besteed aan deze dag?

Bekijk de video

Pieter Derks – Regenboogangst

Vragen bij de video

  1. Pieter Derks gebruikt de samenvattende term ‘regenboogangst’. In hoeverre vind je die goed gekozen? Leg je antwoord uit.
  2. Als Pieter Derks spreekt over voetballers met regenboogangst, maakt hij een vergelijking met gokreclames. Wat wil hij waarschijnlijk duidelijk maken met deze vergelijking?
  3. Pieter Derks gebruikt in zijn column regelmatig hyperbolen. Noem twee woordgroepen waarin zo’n overdrijving zichtbaar is.
  4. Pieter Derks merkt op dat mensen vaak het gevoel hebben dat de regenboog iets van hen wil. In hoeverre herken jij dit gevoel bij jezelf of bij mensen in je omgeving?
  5. In het slot legt Pieter Derks uit dat hij het goed vindt dat er zo’n internationale dag is. Waarom is zijn uitleg hierbij opmerkelijk, gezien het beoogde doel van die dag?
  6. Wat zal waarschijnlijk het standpunt van Pieter Derks zijn over (mensen met) regenboogangst? Leid je antwoord af uit de gehele video.

Aan de slag

Optie 1

Lees hier over drie vormen van spot. Schrijf een artikel (300 – 500 woorden) waarin je bespreekt bij welke vorm van spot de gesproken column vooral hoort. Je geeft hierbij minimaal vijf voorbeelden uit de video.

Optie 2

Deze opdracht voer je uit in tweetallen. Zoek op YouTube naar een geslaagd fragment (van ongeveer vijf minuten) van een voorstelling van een bekende cabaretier.

Analyseer waarom dit fragment zo grappig is. Jullie presenteren je bevindingen aan de klas. Daarin gebruik je ook theorie en vaktermen. De wijze van presenteren kiezen jullie zelf, maar als start van de presentatie wordt in ieder geval het fragment getoond.

Ga op zoek naar bronnen over humor in het algemeen en cabaret in het bijzonder.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.