Home » Materiaal 12+ » Performancekunstenares Marina Abramović

Performancekunstenares Marina Abramović

Kunstenares Abramovic

Op 16 maart 2024 opende in het Stedelijk Museum in Amsterdam een solotentoonstelling met het werk van performancekunstenares Marina Abramović. Het werk van Abramović is vaak choquerend, provocatief en confronterend, bevat veel bloot en wil de mens bevrijden van dogma’s.

Vragen vooraf

 1. Wat weet je over performancekunst? Zoek eventueel informatie op.
 2. Noem een dogma waarvan de mens bevrijd zou kunnen worden.

Bekijk de video

Nieuwsuur – Abramovic vond Amsterdam lastig – Iedereen was hier bloot

Vragen bij de video

 1. In het begin zegt Abramović: ‘Ik heb geprobeerd om performancekunst mainstream te maken.’ Wat bedoelt ze daarmee?
 2. Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum, zegt dat de kunstenaar niet altijd de uitvoerder hoeft te zijn. Waarom vindt hij het belangrijk dat anderen de performances van Abramović ook kunnen uitvoeren?
 3. Abramović is van mening dat een museum niet kan bestaan zonder kunstenaars. Bedenk een tegenargument met onderbouwing bij deze uitspraak.
 4. Een van haar performances betreft het maken van een entree van twee naakte mensen. Als gasten het museum bezochten, moesten zij tussen de twee blote lichamen door. Tegenwoordig is er een keuze toegevoegd. Als gast kun je ook een andere ingang nemen. Wat zegt deze nieuwe optie volgens jou over onze tijd? Leg je antwoord uit.
 5. Abramović gebruikt haar lichaam voor haar kunst. Ze zocht in het begin vooral fysieke grenzen op in haar performances en later met name psychische. In hoeverre vind je het verwijt dat ze later milder is geworden terecht?
 6. In de titel van de video staat dat Abramović Amsterdam lastig vond. Waarom vond zij Amsterdam lastig?
 7. In de video komen diverse performances van Abramović aan bod. Welke vond je het meest interessant? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen:

 • Bekijk eerst deze video: Marina Abramović: Live at MoMA en daarna deze video.
 • Bespreek samen wat een performance als ‘The artist is present’ zo moeilijk maakt voor de kunstenaar.
 • Bespreek ook wat een performance als ‘The artist is present’ kan overbrengen op toeschouwers.
 • Schrijf vervolgens een essay (600 – 1000 woorden) waarin jullie beredeneren waarom performances als deze kunst te noemen zijn.

Optie 2

Schrijf een sonnet waarin je jouw beleving en interpretatie van het werk van Abramović probeert te vatten. Wat doet het met je als je haar performances bekijkt? Waarover word je aan het denken gezet?

Je kunt deze video: Marina Abramovic: ‘warrior of performance art’ als extra inspiratie bekijken.

Van de makers van Talent

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Beker van McDonalds

Herbruikbare bekers

Vanaf 1 januari 2024 is wegwerpplastic in restaurants verboden. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds hebben nu herbruikbare bekers, maar deze bekers zorgen voor verwarring bij de klanten: mag je de bekers meenemen of moet je ze weer inleveren?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.