Nazi-schat in Ommeren?

Een nazi-schat van miljoenen zou begraven liggen in het Betuwse Ommeren. De bijbehorende schatkaart uit de Tweede Wereldoorlog is afgelopen week openbaar gemaakt door het Nationaal Archief op de jaarlijkse Openbaarheidsdag.

Vragen vooraf

  1. Hoe zou deze schatkaart eruitzien, denk je?
  2. Zou je meteen naar Ommeren willen om te zoeken?

Bekijk de video

Omroep Gelderland: Vrijgegeven schatkaart

Vragen bij de tekst 

  1. Wat is volgens de presentator de belangrijkste vraag? 
  2. Waarom mislukten de drie zoekpogingen van de overheid?
  3. Denk je dat deze schat hier echt ligt? Leg je antwoord uit.
  4. Waarom denkt Klaas Tammes dat de mogelijke schat niet ver van huis Den Eng begraven zal liggen? 
  5. Historicus Joost Roosendaal zet ernstige vraagtekens bij (het bestaan en de locatie van) deze schat. Waarom? 

Aan de slag

 Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Bekijk de video van De Telegraaf en die van PowNed over ditzelfde nieuwsitem.

Welk verschillen zie je tussen de drie video’s (die van Omroep Gelderland, De Telegraaf en PowNed)? Gebruik onderstaande hulpvragen:

  • in welke video(‘s) is het nieuws het meest neutraal (objectief) gepresenteerd? Hoe belangrijk is dat?
  • in welke video(‘s) wordt de meeste waarde gehecht aan vox populi (de stem van het volk)? Denk bijvoorbeeld aan interviews met willekeurige voorbijgangers? Is dit volgens jullie belangrijk in nieuwsberichten?
  • in welke video(‘s) wordt vooral de nadruk gelegd op spanning en sensatie? Past dat volgens jullie bij het presenteren van nieuws?
  • van welke video(‘s) vinden jullie de betrouwbaarheid het grootst? Waarom?

Werk jullie antwoorden uit op een poster. Besteed ook aandacht aan kenmerken van De Telegraaf, PowNed en Omroep Gelderland.

Optie 2

Een schatkaart spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. Schrijf een kort, spannend verhaal (400 – 800 woorden) waarin de schatkaart van Ommeren een belangrijke rol speelt. Je mag alles verzinnen, behalve het gegeven van de schatkaart. Je voegt de originele schatkaart toe als afbeelding.

Deel de korte verhalen in de klas.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.