Leraar bedreigd om spotprent

Vorige week moest een leraar van een middelbare school in Rotterdam onderduiken, omdat hij bedreigd werd vanwege een spotprent in zijn lokaal. Eerder werd in Frankrijk een leraar vermoord nadat hij cartoons had laten zien van de profeet Mohammed tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting. Wat zijn jouw gedachten over dit moeilijke onderwerp?

Vragen vooraf

  1. Wat heb jij meegekregen van het nieuws over deze twee leraren?
  2. Weet jij wat een spotprent is? Zo ja, noem een kenmerk. Zo nee, zoek op wat een spotprent is.

Bekijk de video

Bekijk deze video: Leraar in Rotterdam bedreigd vanwege een tekening

Vragen bij de video

  1. Beschrijf in drie stappen de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat de leraar moest onderduiken.
  2. Leerlingen van de school in Rotterdam geven hun mening over de situatie op hun school. Hoe zou jij reageren?
  3. Noem een verschil tussen de situatie in Frankrijk en de situatie in Rotterdam.
  4. Welke oplossing noemt Paul Rosenmöller? Vind jij dat een goede oplossing? Leg je antwoord uit.
  5. Wat vind jij, moet je over alles een grap of spotprent kunnen maken? Waarom wel/niet?

Aan de slag

Optie 1

Spotprenten en cartoons geven meestal commentaar of kritiek op een actuele gebeurtenis. Ga naar de website www.foksuk.nl en kies in tweetallen drie cartoons. Beschrijf per cartoon welke actuele gebeurtenis bespot wordt en op welke manier.

Optie 2

Bekijk de volgende video over spotprenten en cartoons: Cartoonist

Het laatste deel van de video gaat over de vraag of je alles mag tekenen. Schrijf een ingezonden brief waarin jij antwoord geeft op deze vraag. Leg uit waarom je dat vindt en geef een voorbeeld. Gebruik ongeveer honderd woorden. Kijk op https://www.cambiumned.nl/theorie/schrijven-en-spreken/schrijven/ingezonden-brief/ voor meer informatie over de ingezonden brief.

Antwoorden

WK46_Leraar bedreigd om spotprent_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.