Schooltype
Niveau

Krijgsgevangenen in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt aan en in het nieuws domineren beelden van deze oorlog. Inmiddels wordt duidelijk dat Rusland dienstplichtigen inzet. Dit blijkt ook uit beeldmateriaal dat Oekraïne verspreidt. Daarop zijn Russische krijgsgevangenen te zien. Beide zaken zorgen voor opschudding.

 

 Vragen vooraf

  1. Heb jij beelden gezien van Russische krijgsgevangenen?
  2. Wat zijn krijgsgevangenen? Je mag het antwoord opzoeken.

 

Bekijk de video

Eenvandaag – Onrust over Russische krijgsgevangenen

 

Vragen bij de video

  1. Waarom zijn de Russische cijfers van militaire slachtoffers niet bijgewerkt?
  2. Wat zijn dienstplichtigen precies?
  3. Dienstplichtigen mogen volgens de Russische wet niet naar buitenlandse gevechtssituaties uitgezonden worden. Waarom is het twijfelachtig of deze wet daadwerkelijk uitgevoerd wordt?
  4. Beeldmateriaal van krijgsgevangenen mag volgens het Humanitair Oorlogsrecht niet vertoond worden. Waarom is dat zo, denk je?
  5. Waarom neemt de steun voor de dienstplicht in Rusland mogelijk af? Noem drie mogelijke verklaringen.

 

Aan de slag

 Optie 1

Bekijk deze video over oorlogsregels. Welke oorlogsregels vind jij het belangrijkst? Maak een top 5. Schrijf daarna een tekst van 100 – 300 woorden. Daarin leg je uit waarom je deze keuze hebt gemaakt.

Bespreek jullie ideeën vervolgens in de klas. Zijn er grote verschillen in jullie keuzes?

 

Optie 2

Lees eerst deze informatie en deze informatie.

Werk daarna samen met een medestudent. Schrijf in het midden van een A4 dit standpunt: Het is goed dat Nederland een dienstplicht heeft voor mannen en vrouwen tussen de 17 en 45 jaar.

Noteer links op het blad zoveel mogelijk argumenten voor het standpunt. Noteer rechts zoveel mogelijk argumenten tegen het standpunt. Let op: je mag extra bronnen raadplegen.

Bereid tot slot samen een speech (2 – 4 minuten) voor. Daarin geven jullie je mening over de dienstplicht in Nederland. Zijn jullie voor of tegen? Welke argumenten laat je horen? Onderbouw je argumenten met mooie voorbeelden of situaties uit je eigen leven. Maak er een originele, creatieve en overtuigende voordracht van.

WK11_Krijgsgevangenen in Oekraine_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.