Home » Materiaal 12+ » Jongeren met messen

Jongeren met messen

Vraag vooraf

Ken jij een jongere die een wapen heeft? Zo ja, wat vind jij daarvan?

Bekijk de video

Politie maakt zich zorgen over jongeren met messen

Vragen bij de video

  1. Waarom maakt de politie zich nu meer zorgen over jongeren die met messen rondlopen dan eerst? Geef twee redenen.
  2. Wat gebeurt er met jongeren die door de politie worden betrapt met wapens?
  3. Vind jij deze straffen passend? Leg je antwoord uit.
  4. Wat kenmerkt de jongeren die bij steekincidenten betrokken zijn volgens jongerenwerker Fabian?
  5. Welke invloed hebben raps op jongeren volgens Fabian?
  6. Denk jij ook dat gewelddadige videoclips van invloed kunnen zijn op jongeren? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

  1. In Amsterdam werd begin dit jaar een elfjarige jongen opgepakt voor een straatroof met een mes. De jongen is te jong om strafrechtelijk vervolgd te kunnen worden. Wat vind jij hiervan? Wat zou een passende maatregel kunnen zijn voor deze jongen? Voer een klassikaal gesprek over bovenstaande vragen.
  2. Volgens sommige mensen draagt een bepaald rapgenre met dreigende videoclips en agressieve straattaal bij aan het toenemende geweld onder jongeren. Schrijf een e-mail aan de Nederlandse afdeling van YouTube waarin je oproept om de gevaarlijke videoclips te verwijderen van de website. Geef minstens twee argumenten voor jouw oproep.

Downloads

WK3_Jongeren met messen_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Bekijk
Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.