Home » Materiaal 12+ » Jongeren in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Vrouwelijke trainer in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Vragen vooraf

 1. Ga jij naar de sportschool? Waarom wel of niet?
 2. In hoeverre word jij beïnvloed door sportinfluencers op sociale media?

Bekijk de video

RTL Nieuws – Dit doet fitness met een puberlichaam

Vragen bij de video

 1. Onder de zestien en trainen in een sportschool: vroeger werd daar anders over gedacht dan nu. Wat is het verschil?
 2. Welke vier voordelen van fitnessen onder de zestien jaar worden genoemd?
 3. Waarom is het belangrijk om te trainen onder begeleiding? Noem twee redenen.
 4. In de video wordt ingezoomd op een training bij een sportschool in Tilburg. Bij welke uitleg uit de video is dit een voorbeeld?
 5. In de video zegt Mirwais Mehrab dat er alleen maar voordelen zijn als het gaat om krachttraining bij jongeren. Wat wordt hier in de video tegenin gebracht?
 6. Waarom geven video’s en foto’s van sportinfluencers een vertekend beeld?
 7. Aan het einde van de video geeft Mirwais Mehrab aan Vince de tip om rustdagen in te lassen. Welke belangrijke tip zou je Vince, gezien de informatie in de video, nog meer moeten geven?

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Ontwerp een mooie en aansprekende poster waarmee je jongeren onder de zestien wilt laten zien hoe je op een verstandige manier moet trainen in de sportschool. Je gebruikt hiervoor alleen de informatie uit de video. De poster moet opgehangen kunnen worden in een sportschool.

Optie 2

Een sportschool is ook een interessante setting voor een humoristisch verhaal. Schrijf een kort verhaal (minimaal 500 woorden) waarin een sportschool de belangrijkste locatie is.

Bedenk als voorbereiding:

 • wie de hoofdpersoon is (uiterlijk, innerlijk, hobby’s, vrienden en familie)
 • wat de belangrijkste gebeurtenis is
 • hoe je het verhaal op een zo grappig mogelijke manier kunt vertellen

Schrijf je verhaal en wissel het uit met een klasgenoot. Welke elementen maken jullie verhalen het grappigst?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.