Home » Materiaal 12+ » Inclusieve taal in Nederland, Frankrijk en Duitsland

Inclusieve taal in Nederland, Frankrijk en Duitsland

Afgelopen week heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) een inclusieve taalgids gepresenteerd. Daarin staan onder andere tips voor inclusief taalgebruik binnen het onderwijs. Over deze taalgids ontstond direct ophef. Hoe wordt in Frankrijk en Duitsland omgegaan met taalverandering en inclusiviteit?

Vragen vooraf

 1. Wat heb jij meegekregen van het nieuws over de inclusieve taalgids van het LAKS?
 2. In hoeverre hanteer jij bewust inclusief taalgebruik of zie jij om je heen dat mensen bewust inclusief taalgebruik toepassen?

Bekijk de video

NPO Radio 1 – Inclusieve taal in Frankrijk en Duitsland

Vragen bij de video

 1. Het fragment begint met reacties van mensen op de inclusieve taalgids van het LAKS. Waarom zou voor deze opening gekozen zijn? Geef minimaal twee redenen
 2. Waarom is het toepassen van inclusief taalgebruik volgens Wilfred de Bruijn in het Frans nog moeilijker dan bijvoorbeeld in het Nederlands?
 3. Wilfred de Bruijn geeft aan dat de emoties in Frankrijk ook hoog oplopen als het gaat om het aanpassen van de taal.
  • Welke twee redenen geeft hij hiervoor?
  • Welke reden zie jij het meest in Nederland? Leg je antwoord uit.
 4. Zowel Annette Birschel als Wilfred de Bruijn spreekt over een soort stottertaal in het Duits en in het Frans. Waardoor is deze zogenoemde stottertaal ontstaan?
 5. Annette Birschel geeft aan dat in Duitsland de nazi’s de taal misbruikt hebben. Leg in eigen woorden uit wat ze daarmee bedoelt.
 6. Wilfred de Bruijn vertelt over het Frans in de zeventiende eeuw. Wat wil hij met dit voorbeeld aantonen?
 7. In hoeverre vind je het belangrijk dat het LAKS deze inclusieve taalgids heeft gemaakt?

Aan de slag

Optie 1

Annette Birschel spreekt over de Duitse verkiezing van het Unwort van het jaar, een woord dat het afgelopen jaar misbruikt is. Op deze manier willen de organisatoren mensen bewuster maken van de taal die ze spreken. Jij vindt het belangrijk om ook zo’n verkiezing in Nederland te organiseren, naast de verkiezing van het Woord van het Jaar.

Schrijf een brief naar Van Dale (organisator van het Woord van het Jaar) waarin je pleit voor een verkiezing voor het Onwoord van het jaar. In de inleiding geef je twee goede Nederlandse voorbeelden van onwoorden. In je betoog verwerk je bovendien het begrip ‘framing’. Verder onderbouw je je betoog met drie argumenten en weerleg je één tegenargument.

Optie 2

Neem allereerst de inclusieve taalgids van het LAKS  door.

Ontwerp vervolgens met een klasgenoot een poldermodel zoals Katinka Polderman ze maakt voor De Volkskrant. In deze poldermodellen bekritiseert Katinka Polderman op satirische wijze actuele onderwerpen. Jullie poldermodel begint met de vraag: Kun je het Nederlands inclusiever maken?

Gebruik de informatie uit de taalgids van het LAKS in jullie poldermodel.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.