Hulp aan gevluchte Oekraïners

Nederland vangt op steeds meer locaties Oekraïners op die op de vlucht zijn vanwege de oorlog. Op die locaties worden hartverwarmende acties op touw gezet. Vluchtelingenwerk Nederland vindt dit erg fijn. Toch maakt VluchtelingenWerk zich tegelijkertijd zorgen om een andere groep vluchtelingen in Nederland. Zij worden onder slechte omstandigheden opgevangen.

 

 Vragen vooraf

  1. Worden in jouw omgeving vluchtelingen opgevangen?
  2. Zou jij willen helpen bij de opvang van vluchtelingen in jouw buurt?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – In Tilburg kunnen gevluchte Oekrainers in een kantoor wonen

 

Vragen bij de video

  1. In wat voor gebouwen worden Oekraïners opgevangen?
  2. Hoe lang kunnen gevluchte Oekraïners blijven in het Tilburgse kantoorpand?
  3. Vluchtelingen uit Oekraïne worden op een andere manier opgevangen dan vluchtelingen uit Syrie en Afghanistan. Wat is het verschil?
  4. Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk Nederland legt uit waarom dit verschil er is. Welke verklaring geeft zij voor dit verschil?
  5. Wat vind jij van dit verschil in opvang? Leg uit.

 

Aan de slag

 Optie 1

Schrijf een brief (150 – 300 woorden) aan Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk Nederland. In deze brief beschrijf je jouw idee voor een actie voor vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Afghanistan.

 

Optie 2

Maak op een A3-papier een collage waarmee je jouw kijk op de opvangverschillen uitbeeldt. Deze website kan je helpen. Op de achterkant leg je uit waarom je welke beelden (en materialen) hebt gekozen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.