Home » Materiaal 12+ » Hulp aan gevluchte Oekraïners

Hulp aan gevluchte Oekraïners

Nederland vangt op steeds meer locaties Oekraïners op die op de vlucht zijn vanwege de oorlog. Op die locaties worden hartverwarmende acties op touw gezet. Vluchtelingenwerk Nederland vindt dit erg fijn. Toch maakt VluchtelingenWerk zich tegelijkertijd zorgen om een andere groep vluchtelingen in Nederland. Zij worden onder slechte omstandigheden opgevangen.

 

 Vragen vooraf

  1. Worden in jouw omgeving vluchtelingen opgevangen?
  2. Zou jij willen helpen bij de opvang van vluchtelingen in jouw buurt?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – In Tilburg kunnen gevluchte Oekrainers in een kantoor wonen

 

Vragen bij de video

  1. In wat voor gebouwen worden Oekraïners opgevangen?
  2. Hoe lang kunnen gevluchte Oekraïners blijven in het Tilburgse kantoorpand?
  3. Vluchtelingen uit Oekraïne worden op een andere manier opgevangen dan vluchtelingen uit Syrie en Afghanistan. Wat is het verschil?
  4. Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk Nederland legt uit waarom dit verschil er is. Welke verklaring geeft zij voor dit verschil?
  5. Wat vind jij van dit verschil in opvang? Leg uit.

 

Aan de slag

 Optie 1

Schrijf een brief (150 – 300 woorden) aan Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk Nederland. In deze brief beschrijf je jouw idee voor een actie voor vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Afghanistan.

 

Optie 2

Maak op een A3-papier een collage waarmee je jouw kijk op de opvangverschillen uitbeeldt. Deze website kan je helpen. Op de achterkant leg je uit waarom je welke beelden (en materialen) hebt gekozen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

AI-wet

Eurocommissaris Margrethe Vestager zet zich al tijden in om een AI Act in te voeren. De AI Act is een nieuwe wet waarmee artificiële intelligentie (AI) aan banden gelegd wordt. De AI Act zal de eerste wet zijn die toezicht houdt op AI en het gebruik van AI reguleert.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.