Home » Materiaal 12+ » Hoe zwaar wegen alle cellen van jouw immuunsysteem?

Hoe zwaar wegen alle cellen van jouw immuunsysteem?

immuunsysteem afweersysteem

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: als je alle cellen van je immuunsysteem weegt, kom je uit op ongeveer 1,2 kilogram. Dat zeggen onderzoekers van het Weizmann Institute of Science. Dat is ongeveer net zo zwaar als een ananas. Het menselijk afweersysteem bestaat uit 1,8 biljoen cellen. 

De nieuwssite Nu.nl schreef er een artikel over: ‘Lichaamscellen die je beschermen tegen ziekten, wegen zoveel als een ananas’. Lees dit nieuwsbericht, bekijk de video’s en beantwoord de vragen.

Vragen

  1. Noem vijf woorden die in je opkomen bij het woord immuunsysteem. 
  1. Hoeveel weegt het totale immuunsysteem van een volwassen man volgens het onderzoek van het Weizmann Institute of Science? 
  1. Waar in het lichaam bevinden zich de meeste cellen die ziektes aanpakken, volgens de onderzoekers? 
  1. Welke delen van het lichaam bevatten lymfeklieren? 
  1. Waar in het lichaam zit het beenmerg en wat is de rol ervan? 
  1. Wat is de rol van macrofagen in het immuunsysteem? 
  1. Wat is de rol van neutrofielen het immuunsysteem? 
  1. Wat is een auto-immuunziekte? 
  1. Wanneer een virus of bacterie je lichaam binnendringt, gaat je afweersysteem aan het werk om de ‘indringer’ aan te pakken. Teken schematisch een bacteriecel en benoem de belangrijkste kenmerken van deze cel. 
  1. Het artikel neemt de ananas als nieuwe gewichtseenheid. Hoeveel ananassen weegt de man van 73 kilo waar het artikel over gaat? 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lessuggesties Biologie

Kantelpunten in het klimaat

Zeegras vormt wereldwijd een belangrijk ecosysteem waarin veel diersoorten leven. Bovendien beschermen zeegrasvelden de kust en nemen ze veel CO2 op. Wetenschapper Fee Smulders onderzoekt al jaren of zeegras bestand is tegen het klimaat van de toekomst.

Bekijk

Hoe artsen topsporters met hartproblemen kunnen redden

Toetsen-expert en biologiedocent René Westra dook voor deze les in de wereld van hartproblemen in de topsport. Na de hartstilstand in 2017 van Abdelhak Nouri zijn er in de sportwereld meer incidenten geweest met de harten van sporters.

Bekijk

Slimme kraai

In dit filmpje maakt een kraai een puzzel. Een leuke aanleiding om vragen over biologisch en aangeleerd gedrag te beantwoorden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.