Het aardgastekort

Er is een tekort aan aardgas en daardoor stijgt de prijs enorm. De prijs van aardgas is nu al acht keer hoger dan een jaar geleden en dat is voor veel mensen een probleem.

Vragen vooraf

 1.  Waarvoor gebruik jij thuis aardgas?
 2. Wat weet jij over het aardgastekort?

Bekijk de video

Gas wordt steeds duurder – YouTube

Vragen bij de video

 1. Waar kun je aardgas voor gebruiken in huis?
 2. Waarom is er minder aardgas dan vroeger? Noem drie redenen.
 3. Van welke landen koopt Nederland aardgas?
 4. Hoe komt het dat de helft van de gasvoorraad van dit jaar al op is?
 5. Bedenk zelf nog een andere reden waarom wij dit jaar meer aardgas hebben verbruikt dan andere jaren.
 6. Wat doet de regering tegen de stijgende prijs van aardgas?
 7. Wat kun jij zelf doen om minder aardgas te verbruiken in huis?

Aan de slag

Optie 1

Maak met een groepje een folder waarmee je mensen informeert over hoe zij deze winter minder aardgas kunnen gebruiken in huis. Leg eerst kort het probleem uit en geef daarna verschillende creatieve oplossingen die geen geld kosten. Maak de folder goed leesbaar en aantrekkelijk door gebruik te maken van tussenkoppen en plaatjes.

Optie 2

In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn. Dat betekent dat je vanaf dat moment niet meer met aardgas kunt verwarmen en koken. Er zijn nu al goede alternatieven voor aardgas. Onderzoek een alternatief (denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, een warmtenet en infraroodpanelen) en noteer de belangrijkste kenmerken en voordelen ten opzichte van aardgas.

Houd nu een elevatorpitch voor het door jou onderzochte alternatief. De pitch mag maximaal twee minuten duren. Let tijdens de elevatorpitch op jouw verbale én non-verbale communicatie. Ga tijdens jouw presentatie in ieder geval in op de volgende vragen:

 • Wat is het alternatief?
 • Wat zijn de voordelen ten opzichte van aardgas?
 • Waarom is dit het beste alternatief?

Antwoorden

WK41_Het aardgastekort_antwoorden

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Bekijk

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.