Home » Materiaal 12+ » Het aardgastekort

Het aardgastekort

Er is een tekort aan aardgas en daardoor stijgt de prijs enorm. De prijs van aardgas is nu al acht keer hoger dan een jaar geleden en dat is voor veel mensen een probleem.

Vragen vooraf

 1.  Waarvoor gebruik jij thuis aardgas?
 2. Wat weet jij over het aardgastekort?

Bekijk de video

Gas wordt steeds duurder – YouTube

Vragen bij de video

 1. Waar kun je aardgas voor gebruiken in huis?
 2. Waarom is er minder aardgas dan vroeger? Noem drie redenen.
 3. Van welke landen koopt Nederland aardgas?
 4. Hoe komt het dat de helft van de gasvoorraad van dit jaar al op is?
 5. Bedenk zelf nog een andere reden waarom wij dit jaar meer aardgas hebben verbruikt dan andere jaren.
 6. Wat doet de regering tegen de stijgende prijs van aardgas?
 7. Wat kun jij zelf doen om minder aardgas te verbruiken in huis?

Aan de slag

Optie 1

Maak met een groepje een folder waarmee je mensen informeert over hoe zij deze winter minder aardgas kunnen gebruiken in huis. Leg eerst kort het probleem uit en geef daarna verschillende creatieve oplossingen die geen geld kosten. Maak de folder goed leesbaar en aantrekkelijk door gebruik te maken van tussenkoppen en plaatjes.

Optie 2

In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn. Dat betekent dat je vanaf dat moment niet meer met aardgas kunt verwarmen en koken. Er zijn nu al goede alternatieven voor aardgas. Onderzoek een alternatief (denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, een warmtenet en infraroodpanelen) en noteer de belangrijkste kenmerken en voordelen ten opzichte van aardgas.

Houd nu een elevatorpitch voor het door jou onderzochte alternatief. De pitch mag maximaal twee minuten duren. Let tijdens de elevatorpitch op jouw verbale én non-verbale communicatie. Ga tijdens jouw presentatie in ieder geval in op de volgende vragen:

 • Wat is het alternatief?
 • Wat zijn de voordelen ten opzichte van aardgas?
 • Waarom is dit het beste alternatief?

Antwoorden

WK41_Het aardgastekort_antwoorden

 

 

 

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.