Herdenking Operatie Market Garden

Afgelopen week is er veel aandacht besteed aan de herdenking van Operatie Market Garden, een militaire operatie in de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de geallieerden was om vanuit België, via Eindhoven, Grave, Nijmegen en Arnhem Duitsland binnen te dringen onder andere om Duitse industriegebieden aan te vallen.

Vragen vooraf

 1. Heb je de afgelopen week iets gezien of gehoord over de herdenking van Operatie Market Garden? Zo ja, wat?
 2. Wat vind je ervan dat er, 75 jaar na de echte Market Garden, zoveel aandacht is voor deze militaire operatie?

Vragen bij de video

 1. Wat is een Airborne-oefening?
 2. Met de dropping wordt een onderdeel van Operatie Market Garden herdacht, maar deze dropping heeft ook een militair doel. Welk?
 3. Waarom is Airborne ook nu nog belangrijk?
 4. Wat is het internationale kenmerk van parachutisten?
 5. Wat hebben parachutisten verder nog gemeen?
 6. Welk koninklijk bezoek dat aanwezig was bij de herdenking, herkende je?

Aan de slag

Optie 1
Schrijf een kort verhaal waarin je je voorstelt dat je een parachutist bent in een vliegtuig. Je zit al een tijdje in het vliegtuig en je weet dat je zo gedropt zult worden in vijandelijk gebied. Welke gedachten gaan door je heen? Leef je op van de spanning of vind je het alleen maar verschrikkelijk eng?  

Optie 2
Bekijk deze pagina met bevrijdingsjournaals op nos.nl. Lees de samenvattingen per dag en bekijk ook enkele filmpjes.

 1. Vind je het belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog nog uitvoerig herdacht wordt? Geef drie redenen bij je mening.
 2. Ga in gesprek met een klasgenoot die een andere mening heeft. Wissel jullie redenen uit en kijk of jullie elkaars standpunt begrijpen.
 3. Bespreek de belangrijkste redenen klassikaal.

Downloads

Week 40-Antwoorden-Herdenking operatie market garden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.