Home » Materiaal 12+ » Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers

Beker van McDonalds

Vanaf 1 januari 2024 is wegwerpplastic in restaurants verboden. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds hebben nu herbruikbare bekers, maar deze bekers zorgen voor verwarring bij de klanten: mag je de bekers meenemen of moet je ze weer inleveren?

Vragen vooraf

  1. Wat vind jij van de herbruikbare bekers van McDonalds?
  2. Weet jij wat je met de herbruikbare bekers moet doen?

Bekijk de video

(3258) Dit is wat je met deze bekers moet – YouTube

Vragen bij de video

  1. Waarom heeft de overheid besloten om wegwerpplastic in restaurants te verbieden?
  2. McDonalds heeft drie verschillende bekers in het assortiment. Neem onderstaand schema over en vul het in om de verschillen duidelijk te maken.
Waar wordt de beker uitgedeeld?Hoe ziet de beker eruit?Wat doe je na gebruik met de beker?
Beker 1
Beker 2
Beker 3
invulschema
  1. Waarom mag de McDrive nog wel wegwerpbekers gebruiken?
  2. Kun jij verklaren waarom statiegeldbekers niet ingeleverd worden?
  3. Tijdens de straatinterviews zegt een meisje over de herbruikbare bekers: ‘Het ziet eruit alsof het misschien beter is voor het milieu, maar ook echt totaal niet’. Wat bedoelt zij hier waarschijnlijk mee? Gebruik het woord ‘productiefase’ in jouw antwoord.
  4. Hoe vaak moet een herbruikbare beker gebruikt worden om milieuwinst te boeken ten opzichte van een wegwerpbeker?
  5. Formuleer een tip voor McDonalds waarmee ze de verwarring over de bekers bij klanten kunnen wegnemen.
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Voor klanten van McDonalds is nu nog niet helemaal duidelijk wat ze met de drie verschillende bekers moeten doen. Ontwerp drie designs voor de verschillende bekers. Door de tekst en de tekens in jouw ontwerp moet het voor de klanten helemaal helder zijn wat ze met de betreffende beker moeten doen: inleveren in het restaurant, inleveren voor een euro statiegeld, weggooien in de prullenbak.

Optie 2

Uit een van de straatinterviews uit de video blijkt dat de McDonalds op Curaçao nog geen gebruikmaakt van herbruikbare bekers. Schrijf een e-mail van ongeveer 250 woorden aan een van de vestigingen op Curaçao. Met jouw e-mail wil je de bedrijfsleider overtuigen van de voordelen van herbruikbare bekers. Benoem ook een nadeel en leg uit waarom dit niet opweegt tegen de voordelen. Zorg voor een nette, vriendelijke toon.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.