Home » Materiaal 12+ » Griezelen

Griezelen

Op 31 oktober is het Halloween. Het feest wordt vooral in Amerika gevierd, maar de laatste jaren is het ook in Nederland erg populair. Blijkbaar houden wij ook van lekker griezelen. Waarom dat zo is, zie in je in de volgende video.

Vragen vooraf

  1. Vier jij Halloween? Zo ja, hoe?
  2. Wat jaagt jou de stuipen op het lijf?

Bekijk de video

Waarom griezelen zo lekker is (en goed voor je) | UITGEZOCHT #63 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Iets is griezelig als het onvoorspelbaar is. Wat maakt iets onvoorspelbaar? Geef twee verschillende antwoorden.
  2. Als iemand bang is, zijn er drie automatische reacties mogelijk: vechten, vluchten of bevriezen. Hoe denk jij dat jij zult reageren in een angstige situatie? Waarom denk je dat?
  3. Wat doet het lichaam om te ‘overleven’ als je in een spannende situatie zit? Geef vijf verschillende antwoorden.
  4. Waarom houden mensen van griezelen?
  5. Waarom is af en toe griezelen zelfs goed voor je?

Aan de slag

Optie 1

De originele versies van sprookjes zijn vaak eng en gruwelijk. Ga online op zoek naar de griezelige oorsprong van een bekend sprookje. Maak vervolgens een moodboard van plaatjes en foto’s waarmee je de sfeer en angstaanjagende oorsprong van het sprookje laat zien. Kan een klasgenoot aan jouw moodboard zien wat er in de loop van de eeuwen aan het sprookje veranderd is?

Optie 2

In de video zie je op de achtergrond steeds Huggy Wuggy verschijnen. Deze knuffel is erg populair onder kinderen, maar het karakter is niet zo knuffelbaar als het eruit ziet. Lees dit artikel. Schrijf nu een griezelverhaal waarin Huggy Wuggy de hoofdrol speelt. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden.

Optie 3

Organiseer een spannende voorleeswedstrijd in de klas. Zoek online allemaal naar een eigen griezelverhaal om voor te lezen aan de klas. Probeer met de juiste intonatie en geluiden een enge sfeer neer te zetten. Wie leest het spannendste verhaal voor?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.