Home » Materiaal 12+ » Griezelen

Griezelen

Op 31 oktober is het Halloween. Het feest wordt vooral in Amerika gevierd, maar de laatste jaren is het ook in Nederland erg populair. Blijkbaar houden wij ook van lekker griezelen. Waarom dat zo is, zie in je in de volgende video.

Vragen vooraf

  1. Vier jij Halloween? Zo ja, hoe?
  2. Wat jaagt jou de stuipen op het lijf?

Bekijk de video

Waarom griezelen zo lekker is (en goed voor je) | UITGEZOCHT #63 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Iets is griezelig als het onvoorspelbaar is. Wat maakt iets onvoorspelbaar? Geef twee verschillende antwoorden.
  2. Als iemand bang is, zijn er drie automatische reacties mogelijk: vechten, vluchten of bevriezen. Hoe denk jij dat jij zult reageren in een angstige situatie? Waarom denk je dat?
  3. Wat doet het lichaam om te ‘overleven’ als je in een spannende situatie zit? Geef vijf verschillende antwoorden.
  4. Waarom houden mensen van griezelen?
  5. Waarom is af en toe griezelen zelfs goed voor je?

Aan de slag

Optie 1

De originele versies van sprookjes zijn vaak eng en gruwelijk. Ga online op zoek naar de griezelige oorsprong van een bekend sprookje. Maak vervolgens een moodboard van plaatjes en foto’s waarmee je de sfeer en angstaanjagende oorsprong van het sprookje laat zien. Kan een klasgenoot aan jouw moodboard zien wat er in de loop van de eeuwen aan het sprookje veranderd is?

Optie 2

In de video zie je op de achtergrond steeds Huggy Wuggy verschijnen. Deze knuffel is erg populair onder kinderen, maar het karakter is niet zo knuffelbaar als het eruit ziet. Lees dit artikel. Schrijf nu een griezelverhaal waarin Huggy Wuggy de hoofdrol speelt. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden.

Optie 3

Organiseer een spannende voorleeswedstrijd in de klas. Zoek online allemaal naar een eigen griezelverhaal om voor te lezen aan de klas. Probeer met de juiste intonatie en geluiden een enge sfeer neer te zetten. Wie leest het spannendste verhaal voor?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.