Home » Materiaal 12+ » Fossiel van dinosaurus gevonden die omkwam door meteorietinslag

Fossiel van dinosaurus gevonden die omkwam door meteorietinslag

Wetenschappers zijn overtuigd dat zij het fossiel hebben gevonden van een dinosaurus die ruim 66 miljoen jaar geleden omkwam bij een meteorietinslag.

Opdracht

Lees en bekijk de bronnen. Beantwoord daarna de vragen.

Bron 1: NU.nl – Fossiel van dinosaurus gevonden die omkwam bij uitsterven door meteorietinslag

Bron 2: BBC.com – Fossil found of dinosaur killed in asteroid strike, scientist claim

Bron 3: NOS Jeugdjournaal – Nieuw bewijs voor hoe dino’s zijn uitgestorven

Bron 4: Wikipedia – De Thescelosaurus

Vragen

  1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord ‘dinosaurus’.
  2. De gevonden poot zou in zo’n goede staat verkeren dat er zelfs nog huid op zou zitten. Wat voor soort huid zou je bij een dinosaurus verwachten?
  3. Dinosauriërs behoorden tot de reptielen. Welke eigenschappen hadden dinosauriërs waardoor ze tot deze groep worden gerekend?
  4. De Thescelosaurus was een planteneter. De Tyrannosaurus rex was een vleeseter. Wat is het verschil in de lengte van de darmen tussen de Thescelosaurus en de Tyrannosaurus rex?
  5. Dinosauriërs zijn uitgestorven door een meteorietinslag. Door deze inslag kwam er zoveel puin en stof in de atmosfeer dat zonlicht de aarde niet meer bereikte. Waarom had de Thescelosaurus zonlicht nodig om te overleven? 
  6. In het NU.nl-artikel staat dat er ook een vis is gevonden. Noem twee belangrijke verschillen tussen vissen en dinosauriërs.
  7. De vis zou puin en rook hebben binnengekregen. Heeft de vis deze rook ingeademd? Leg je antwoord uit.
  8. Volgens wetenschappers zijn de dinosauriërs ongeveer 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. Hoeveel eeuwen geleden is dat? En hoeveel dagen?

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lessuggesties Biologie

Duinen

Hoe ontstaan duinen?

Duinen beschermen ons tegen de zee én ze zijn aangelegd door de zee zelf. Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit gras zorgen ervoor dat de zandkorrels niet worden weggeblazen. Zo blijven de duinen liggen. Maar hoe zijn ze ontstaan?

Bekijk

Indrukwekkende prestatie van Nederlandse waterpolosters

Het Nederlandse waterpoloteam maakte indruk op vriend en vijand met hun prestaties in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Ze werden Spanje de baas en kroonden zichzelf tot Europees kampioen. Waterpolo is een balsport waarbij je zwemmend zoveel mogelijk punten moet scoren in het doel van de tegenstander. Vooral in Oost en Zuid Europa is …

Indrukwekkende prestatie van Nederlandse waterpolosters Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.