Home » Materiaal 12+ » Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Vragen vooraf

  1. Waarom zijn er sancties ingesteld tegen Rusland?
  2. Denk jij dat de sancties helpen? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

(2359) Feit of fictie: Wat merkt Rusland van de sancties op gas? | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Waarom is de beperking op de invoer van Russisch gas een effectieve sanctie?
  2. De boycot van Russische olie heeft veel minder effect. Leg uit waarom.
  3. Op welke drie manieren wordt de boycot van Russische olie omzeild?
  4. Wat merkt de Russische bevolking op de korte en lange termijn van de sancties tegen Rusland?
  5. Rusland profiteert van de Europese sanctie op gas en olie. Is dit een feit of is dit fictie? Onderbouw jouw antwoord.
  6. Wat vind jij nu van de uitspraak van Geert Wilders over de sancties tegen Rusland?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Werk in tweetallen een eigen ‘feit of fictie’ uit. Bedenk een stelling bij een onderwerp naar keuze (denk bijvoorbeeld aan: kernenergie, kunstmatige intelligentie of klimaatverandering). Onderzoek met behulp van betrouwbare bronnen of jullie stelling feit of fictie is. Presenteer jullie bevindingen met behulp van PowerPoint aan de klas en vergeet niet de bronnen te vermelden.

Optie 2

Schrijf een column over de Europese sancties tegen Rusland. Neem de uitspraak van Geert Wilders als vertrekpunt van jouw tekst. Gebruik ongeveer vierhonderd woorden en zorg dat jouw mening op een pakkende, goed onderbouwde manier naar voren komt.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

De prijs van K-pop

K-pop, een muziekstijl uit Zuid-Korea, is wereldwijd ontzettend populair. De artiesten en aanstormende talenten betalen echter wel een prijs voor het succes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.