Home » Materiaal 12+ » Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Vragen vooraf

  1. Waarom zijn er sancties ingesteld tegen Rusland?
  2. Denk jij dat de sancties helpen? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

(2359) Feit of fictie: Wat merkt Rusland van de sancties op gas? | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Waarom is de beperking op de invoer van Russisch gas een effectieve sanctie?
  2. De boycot van Russische olie heeft veel minder effect. Leg uit waarom.
  3. Op welke drie manieren wordt de boycot van Russische olie omzeild?
  4. Wat merkt de Russische bevolking op de korte en lange termijn van de sancties tegen Rusland?
  5. Rusland profiteert van de Europese sanctie op gas en olie. Is dit een feit of is dit fictie? Onderbouw jouw antwoord.
  6. Wat vind jij nu van de uitspraak van Geert Wilders over de sancties tegen Rusland?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Werk in tweetallen een eigen ‘feit of fictie’ uit. Bedenk een stelling bij een onderwerp naar keuze (denk bijvoorbeeld aan: kernenergie, kunstmatige intelligentie of klimaatverandering). Onderzoek met behulp van betrouwbare bronnen of jullie stelling feit of fictie is. Presenteer jullie bevindingen met behulp van PowerPoint aan de klas en vergeet niet de bronnen te vermelden.

Optie 2

Schrijf een column over de Europese sancties tegen Rusland. Neem de uitspraak van Geert Wilders als vertrekpunt van jouw tekst. Gebruik ongeveer vierhonderd woorden en zorg dat jouw mening op een pakkende, goed onderbouwde manier naar voren komt.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.