Encanto wint belangrijke filmprijs

Afgelopen week won de animatiefilm Encanto bij de BAFTA-awards (een belangrijke Britse filmprijs) de prijs voor beste animatiefilm. Deze makers van Encanto wilden graag een ander voorbeeld of rolmodel creëren, dan de bekende rolmodellen in Disneyfilms. Dit keer in de hoofdrol: Mirabel, een meisje van kleur met bril.

 

 Vragen vooraf

  1. Heb je de film Encanto al gezien?
  2. Wat is je favoriete animatiefilm?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – Encanto wint prijs voor beste animatiefilm

 

Vragen bij de video

  1. De vrouw die spreekt tijdens de prijsuitreiking zegt dat ze een film wilde maken die ze graag als kind had willen zien. Welke vier kenmerken moest die film hebben?
  2. Waarom stuurde Lowri een brief naar Disney?
  3. Waarom is de film Encanto onder andere bekend?
  4. Tegen welke drie andere films nam Encanto het op?
  5. Vind jij het belangrijk dat Disney in films zorgt voor heel veel verschillende hoofdpersonen en rolmodellen? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 Optie 1

Stel je voor dat jij ook, net als Lowri, een brief zou schrijven naar Disney met een speciaal verzoek voor een nieuwe animatiefilm. Wat zou jouw speciale verzoek zijn? Wat zou jij willen zien in de eerstvolgende film? Waarom?

Schrijf je brief (150 – 250 woorden). Lees daarna in een groepje van vier elkaars brieven. Wie heeft het meest bijzondere verzoek? Waarom?

 

Optie 2

Bekijk deze video.

Maak een mindmap van de belangrijkste informatie uit de video.

Kies vervolgens één van onderstaande opdrachten:

  1. Bedenk een nieuw hoofdpersonage voor een nog te maken animatiefilm. Hoe ziet het personage eruit? Maak een schets van het uiterlijk en beschrijf het karakter. Leg daarna uit waarom dit personage past bij deze tijd.
  2. Kies een bekend personage uit een Disneyfilm en maak daar een nieuwe variant van. Ontwerp en teken deze nieuwe versie. Leg daarna uit waarom je dit personage op deze manier veranderd hebt.

WK12_Encanto wint belangrijke filmprijs_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Demonstratie Wappie

Campagne tegen polarisatie

De Stichting Ideële Reclame (SIRE) heeft onlangs een nieuwe campagne over polarisatie gelanceerd. De slogan luidt: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt. Maar heeft een dergelijke campagne nut?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.