Encanto wint belangrijke filmprijs

Afgelopen week won de animatiefilm Encanto bij de BAFTA-awards (een belangrijke Britse filmprijs) de prijs voor beste animatiefilm. Deze makers van Encanto wilden graag een ander voorbeeld of rolmodel creëren, dan de bekende rolmodellen in Disneyfilms. Dit keer in de hoofdrol: Mirabel, een meisje van kleur met bril.

 

 Vragen vooraf

  1. Heb je de film Encanto al gezien?
  2. Wat is je favoriete animatiefilm?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – Encanto wint prijs voor beste animatiefilm

 

Vragen bij de video

  1. De vrouw die spreekt tijdens de prijsuitreiking zegt dat ze een film wilde maken die ze graag als kind had willen zien. Welke vier kenmerken moest die film hebben?
  2. Waarom stuurde Lowri een brief naar Disney?
  3. Waarom is de film Encanto onder andere bekend?
  4. Tegen welke drie andere films nam Encanto het op?
  5. Vind jij het belangrijk dat Disney in films zorgt voor heel veel verschillende hoofdpersonen en rolmodellen? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 Optie 1

Stel je voor dat jij ook, net als Lowri, een brief zou schrijven naar Disney met een speciaal verzoek voor een nieuwe animatiefilm. Wat zou jouw speciale verzoek zijn? Wat zou jij willen zien in de eerstvolgende film? Waarom?

Schrijf je brief (150 – 250 woorden). Lees daarna in een groepje van vier elkaars brieven. Wie heeft het meest bijzondere verzoek? Waarom?

 

Optie 2

Bekijk deze video.

Maak een mindmap van de belangrijkste informatie uit de video.

Kies vervolgens één van onderstaande opdrachten:

  1. Bedenk een nieuw hoofdpersonage voor een nog te maken animatiefilm. Hoe ziet het personage eruit? Maak een schets van het uiterlijk en beschrijf het karakter. Leg daarna uit waarom dit personage past bij deze tijd.
  2. Kies een bekend personage uit een Disneyfilm en maak daar een nieuwe variant van. Ontwerp en teken deze nieuwe versie. Leg daarna uit waarom je dit personage op deze manier veranderd hebt.

WK12_Encanto wint belangrijke filmprijs_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Kunst gemaakt door artificial intelligence (AI)

In Amsterdam is afgelopen week de eerste AI-galerie ter wereld geopend. In deze galerie, met de naam Dead End Gallery, hangen alleen maar werken die gemaakt zijn door algoritmes en machines. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk met elkaar te blijven praten over hoe technologie de kunstwereld kan beïnvloeden of zelfs veranderen. Hoe denk jij hierover?

Bekijk

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.