Home » Materiaal 12+ » Droogte in Nederland

Droogte in Nederland

Hoewel het vorige week op de meeste plekken geregend heeft, is de aanhoudende droogte in Nederland nog steeds een probleem. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen.

Vragen vooraf

  1. Wat merk jij van de droogte in Nederland?
  2. Maak jij je druk om klimaatverandering?

Bekijk de video

Zandloper in de douche tegen de droogte: Zuid-Afrika is er kampioen water besparen mee geworden – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Welke sectoren komen volgens de video in de problemen door de aanhoudende droogte?
  2. In de video zie je hoe de boerenzwaluw in de knel komt door de droogte. Geef een ander voorbeeld van hoe de droogte de biodiversiteit aantast. Doe zo nodig onderzoek via internet.
  3. Er is de laatste decennia meer neerslag maar ook meer droogte. Leg het paradoxale aan deze situatie uit.
  4. Hoe kan Nederland de huidige droogte in de toekomst voorkomen volgens de video? Noem twee manieren.
  5. Ben jij van plan om korter te gaan douchen? Waarom wel/niet?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een e-mail van minimaal 200 woorden naar een bekende Nederlandse artiest met de vraag om, naar Zuid-Afrikaans voorbeeld, een nummer te maken van twee minuten. Leg uit wat de gedachte is achter jouw verzoek en bedenk een passende hashtag voor dit ‘douchenummer’

Optie 2

Maak een informerende fotocollage waarmee je de droogte in Nederland goed zichtbaar maakt. De collage moet uit minimaal acht foto’s bestaan; de foto’s maak je zelf. Bedenk bij elke foto een passend onderschrift van minimaal twintig woorden. Deel jouw fotocollage met de klas.

.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.