Home » Materiaal 12+ » Drones

Drones

Veel mensen hebben thuis een drone, ooit aangeschaft voor de lol. In sommige huishoudens wordt de drone nog regelmatig gebruikt en op andere plekken stond de drone al snel stof te vangen op zolder. Intussen zijn experts doorgegaan met het ontwikkelen van en experimenteren met drones, waardoor diverse toepassingen getest kunnen worden. Wat is er allemaal mogelijk in de toekomst? 

Vragen vooraf

  1. Heb jij thuis een drone?
  2. Zo ja, wat doe je ermee? Zo nee, zou je er een willen en waarvoor?

Bekijk de video

Drones van de toekomst

Vragen bij de video

  1. Welke voorbeelden worden gegeven van manieren waarop drones gebruikt kunnen worden? Noem er vijf.
  2. Welk voorbeeld zie jij zeker een rol spelen in de wereld van de toekomst? Waarom?
  3. Welke nadelen zitten er aan veel drones in de lucht? Noem er drie.
  4. Welk gevaar vind jij het grootst? Waarom?
  5. Aan het eind van het fragment wordt een toekomstbeeld geschetst waarin mensen vervoerd zouden kunnen worden in drones. Zou jij in de allereerste drone stappen? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

 Schrijf een kort toekomstverhaal van 300 – 500 woorden, waarin je beschrijft dat je in een drone over de stad vervoerd wordt. Zorg ervoor dat je alles op zo’n manier beschrijft dat de lezer deze nieuwe wereld voor zich kan zien.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Jullie vinden drones gevaarlijk, omdat de privacy van mensen in Nederland geschonden zou kunnen worden door de camerabeelden die drones maken.

Ontwerp een poster waarop jullie je argumenten tegen het verder experimenten met drones duidelijk laten zien. Zoek of maak bijpassende afbeeldingen die je argumenten kracht bij zetten.

Antwoorden

WK41_Drones_antwoorden

(Bron afbeelding: Shutterstock/Andy Dean Photography)

Andere Lesopener Nederlands

Robot als stemacteur

AI vervangt stemacteur

Stemacteur Diederik Ebbinge is vervangen door een stem die is gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI).

Bekijk
Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.