Home » Materiaal 12+ » De was drogen kan groener, het bbp ook?

De was drogen kan groener, het bbp ook?

Man doet was in wasmachine

De was drogen in een wasdroger kost veel energie en dus geld. Tot nu toe, want met een draaiend wasrek, de SpeedDryer, is de was in no-time droog. Hoe draagt dit soort uitvindingen bij aan de (toekomstige) welvaart? Lees de inleiding van het artikel: Ans wil met haar SpeedDryer de waswereld op z’n kop zetten: ‘De droger kan de deur uit’ en bekijk de video.

Opdrachten

De SpeedDryer is een voorbeeld van creatieve destructie: een proces van innovatie, waarbij succesvolle toepassingen van (meestal) nieuwe technieken de oude toepassingen vervangen.
1 Geef een ander voorbeeld van creatieve destructie.

2 Leg uit dat de uitvinding van de SpeedDryer de negatieve externe effecten van het drogen van de was verlaagt (ten opzichte van drogen met een wasdroger).

Het wasrek is duurzaam geproduceerd, met onderdelen die vervangen kunnen worden als ze stuk gaan. Het gebruik ervan leidt tot minder slijtage aan kleding dan bij een wasdroger.
3 Geef twee redenen waarom het groen bbp (op korte termijn) kan dalen door de introductie van de SpeedDryer.

4 Geef twee redenen waarom het groen bbp (op termijn) kan stijgen door de introductie van de SpeedDryer.

5 Leg uit waardoor de gemiddelde vaste (constante) kosten voor de SpeedDryer zullen dalen als de verkopen toenemen.

De uitvinders van de SpeedDryer hadden veel moeite om hun product op de markt te brengen. Financiers (banken, beleggers) en producenten waren terughoudend.
6 Zou jij je eigen geld beleggen (uitlenen) aan dit bedrijf als het product nog ontwikkeld moet worden? Waarom wel of niet? Bespreek dit eerst met de klasgenoot naast je (1 minuut) en daarna met de klas.

7 Welk risico lopen bedrijven die een innovatief (nieuw) product zoals de SpeedDryer op de markt brengen? Gebruik in je antwoord de begrippen ‘concurrentie’ en ‘marktmacht’.

8 Op welke wijze worden deze bedrijven beschermd door de wet? Leg uit hoe deze wetgeving innovatie stimuleert.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Actuele opdracht Economie

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.