Home » Materiaal 12+ » De Ster Gouden Loekie

De Ster Gouden Loekie

Op 9 maart wordt de Ster Gouden Loekie uitgereikt aan de beste reclame van 2022. Deze publieksprijs bestaat sinds 1995 en reclamemaker Aad Kuijper won hem vier keer. In het programma Jinek vertelt hij over de succesfactoren van een goede reclame.

Vragen vooraf

  1. Wat vind jij een leuke reclame?
  2. Had jij al eens gehoord van de Ster Gouden Loekie?

Bekijk de video

Reclamemaker Aad Kuijper had geen twijfels over ‘Pietertje’ | RTL.nl

Vragen bij de video

  1. Aad Kuijper had vooraf niet gedacht dat Bommetje zo’n succes zou worden. Hoe verklaart hij het succes achteraf?
  2. Voor Bommetje moesten de koeien twee weken in een weiland oefenen op slippers. Wat vind jij daarvan? Leg je antwoord uit.
  3. Waarom had Aad Kuijper bij Pietertje hogere verwachtingen?
  4. Omschrijf in eigen woorden wat het idee was achter Pietertje.
  5. Welke reclame vind jij de beste: Bommetje of Pietertje? Licht je antwoord toe met een argument.
  6. Wat zou de reden kunnen zijn waarom de Ster deze prijs in het leven heeft geroepen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Ga naar Jaarverkiezing – Ster Gouden Loeki – Ster reclame en bekijk de tien genomineerde reclames. Selecteer jouw top 3 en omschrijf bij deze drie reclames waarom je ze zo geslaagd vindt. Gebruik daarvoor per reclame minimaal honderd woorden.

Welke reclame is het populairst in de klas en waarom?

Optie 2

Stel, jullie krijgen de opdracht om een nieuwe reclame te bedenken voor jullie favoriete broodbeleg. Hoe zou deze reclame er dan uitzien?

Maak in tweetallen een (digitaal) moodboard waarmee jullie laten zien wat jullie eerste ideeën zijn voor deze nieuwe reclame. Werk met plaatjes en tekst. Bekijk op internet enkele voorbeelden van andere moodboards.

Presenteer jullie moodboard aan de klas.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.