Home » Materiaal 12+ » De Ster Gouden Loekie

De Ster Gouden Loekie

Op 9 maart wordt de Ster Gouden Loekie uitgereikt aan de beste reclame van 2022. Deze publieksprijs bestaat sinds 1995 en reclamemaker Aad Kuijper won hem vier keer. In het programma Jinek vertelt hij over de succesfactoren van een goede reclame.

Vragen vooraf

  1. Wat vind jij een leuke reclame?
  2. Had jij al eens gehoord van de Ster Gouden Loekie?

Bekijk de video

Reclamemaker Aad Kuijper had geen twijfels over ‘Pietertje’ | RTL.nl

Vragen bij de video

  1. Aad Kuijper had vooraf niet gedacht dat Bommetje zo’n succes zou worden. Hoe verklaart hij het succes achteraf?
  2. Voor Bommetje moesten de koeien twee weken in een weiland oefenen op slippers. Wat vind jij daarvan? Leg je antwoord uit.
  3. Waarom had Aad Kuijper bij Pietertje hogere verwachtingen?
  4. Omschrijf in eigen woorden wat het idee was achter Pietertje.
  5. Welke reclame vind jij de beste: Bommetje of Pietertje? Licht je antwoord toe met een argument.
  6. Wat zou de reden kunnen zijn waarom de Ster deze prijs in het leven heeft geroepen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Ga naar Jaarverkiezing – Ster Gouden Loeki – Ster reclame en bekijk de tien genomineerde reclames. Selecteer jouw top 3 en omschrijf bij deze drie reclames waarom je ze zo geslaagd vindt. Gebruik daarvoor per reclame minimaal honderd woorden.

Welke reclame is het populairst in de klas en waarom?

Optie 2

Stel, jullie krijgen de opdracht om een nieuwe reclame te bedenken voor jullie favoriete broodbeleg. Hoe zou deze reclame er dan uitzien?

Maak in tweetallen een (digitaal) moodboard waarmee jullie laten zien wat jullie eerste ideeën zijn voor deze nieuwe reclame. Werk met plaatjes en tekst. Bekijk op internet enkele voorbeelden van andere moodboards.

Presenteer jullie moodboard aan de klas.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Stemmen vanaf zestien jaar?

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland mag je stemmen vanaf je achttiende. Maar is het niet beter om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien?

Bekijk

De loonkloof

Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen de afgelopen twee jaar groter is geworden. Dit verschil wordt de loonkloof genoemd.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.