Home » Materiaal 12+ » De Spreidingswet: wat vindt de burger?

De Spreidingswet: wat vindt de burger?

De Spreidingswet is van kracht. Die wet moet ervoor zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over de gemeenten in Nederland. Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de vragen.

Asielzoekers die naar Nederland komen, moeten ergens worden ondergebracht. Tot nu toe deden gemeenten dat vrijwillig, maar de plekken waar asielzoekers worden opgevangen zijn te vol. Daarom wil de Overheid die plekken eerlijker verdelen over Nederland. Gemeenten kunnen gedwongen worden om opvangplekken te regelen.

Sommige gemeenten zijn hier niet blij mee, zoals de gemeente Westland. Die gemeente vangt al veel arbeidsmigranten op. Andere gemeenten vangen al Oekraïense vluchtelingen op. De opvangplekken die nu moeten worden geregeld, zouden daar nog eens bovenop komen.

“Je moet het kunnen uitleggen aan de bevolking, ik kan dat ook niet 100 procent, dus dan sta ik er ook niet achter.”

Guus Bakker, Fractievoorzitter VVD van de gemeente Westland tegen WNL.

De linkse partijen en de VVD stemden voor de Spreidingswet. Partijen als de PVV en BBB stemden juist tegen. Fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Westland, Guus Bakker, zegt dat hij deze wet niet kan uitleggen aan de Westlanders. Hij staat er dan ook niet achter. Westlanders voorspellen dat meer mensen op de PVV gaan stemmen in plaats van op de VVD nu de Spreidingswet is aangenomen.

Bron: RTL Nieuws, Omroep West, WNL

Vragen

1. Je hebt net het filmpje gekeken. Wat vind jij van de reacties op de Spreidingswet? Licht je antwoord toe.

2. Fractievoorzitter Guus Bakker van de VVD in de gemeente Westland is tegen de wet. De VVD stemde in de Eerste en Tweede Kamer wel voor de wet. Hoe komt het dat er een verschil zit tussen wat de VVD in de gemeente Westland en wat de VVD in de Eerste en Tweede Kamer vindt?

3. Bezorgde Westlanders voorspellen dat er bij de volgende verkiezingen minder stemmen zullen gaan naar de VVD en meer naar de PVV. Bedenk een reden waarom deze bezorgde burgers ongelijk kunnen hebben. Leg ook uit waarom je dit denkt.

4. Geef aan of je het eens of oneens bent met de volgende stelling: “Gemeenten die al arbeidsmigranten en Oekraïners opvangen, hoeven daarnaast geen asielzoekers op te vangen.”

5. De Spreidingswet kan ook positieve effecten hebben. Hoe kan de gespreide opvang van asielzoekers leiden tot minder wij-zij-denken? Gebruik in je antwoord het begrip vooroordelen.

Downloads

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Burgerschap

Verbod op vapes met een smaakje: zin of onzin?

Op 1 januari ging het verbod op de verkoop van vapes met een smaakje in. Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat jongeren beginnen met vapen. Vapen is namelijk erg verslavend. Is het goed dat de overheid deze maatregel genomen heeft? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag […]

Bekijk

Wordt Geert Wilders de nieuwe minister-president?

De uitslag van de verkiezingen is bekend. Misschien heb jij ook wel gestemd. Wat gaat er nu met jouw stem gebeuren? Wanneer is bekend wie de nieuwe minister-president van Nederland wordt? En wat betekent deze uitslag voor jouw eigen situatie?Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de […]

Bekijk

Stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Best belangrijk?

Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. We kiezen dan onze volksvertegenwoordigers voor de Tweede Kamer. Ook bepaalt de uitslag welke partijen samen het land gaan besturen. Het beloven spannende verkiezingen te worden, want er zijn veel nieuwe kandidaten om uit te kiezen. Maar hoe kom je erachter op wie je moet stemmen?Lees […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.