Home » Materiaal 12+ » De loonkloof

De loonkloof

Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen de afgelopen twee jaar groter is geworden. Dit verschil wordt de loonkloof genoemd.

Vragen vooraf

  1. Wist jij van het bestaan van de loonkloof?
  2. Wat zou volgens jou een verklaring voor de loonkloof kunnen zijn?

Bekijk de video

(1881) ‘Gefeliciteerd mannen, de loonkloof is weer gegroeid!’ | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. De columnist, Lisa Loeb, feliciteert de mannen met het feit dat zij minder hard hoeven te werken dan vrouwen voor hetzelfde salaris. Is deze felicitatie een voorbeeld van ironie, sarcasme of cynisme? Licht je antwoord toe.
  2. Lisa Loeb somt twee verkeerde verklaringen voor de loonkloof op. Welke?
  3. Wat is een patriarchale samenleving? Zoek dit, zo nodig, op. Vind jij ook dat wij in Nederland een patriarchale cultuur hebben? Licht je antwoord toe.
  4. Hoe verklaart Lisa Loeb het feit dat het niet lukt om de loonkloof te dichten?
  5. Wat moet er gebeuren om de loonkloof kleiner te maken? Formuleer minstens twee oplossingen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Voer in tweetallen een onderhandelingsgesprek tussen een werkgever en een werknemer over het salaris van de werknemer. De werknemer eist een maandsalaris van €3500; de werkgever biedt maximaal €3000.

Verdeel de rollen. Bedenk afzonderlijk van elkaar argumenten voor jouw standpunt. Bepaal ook vooraf tot welk bedrag je bereid bent te gaan. Lukt het jullie om tot een compromis te komen?

Optie 2

Er blijken verschillende misvattingen over de loonkloof te bestaan. Om mensen zo goed mogelijk te informeren over de feiten, maak jij een infographic over de loonkloof. Je gebruikt daarvoor de informatie uit de video. Je kunt ook informatie uit het onderzoek van Nyenrode en Intermediair gebruiken. Kijk op deze website voor meer informatie over een infographic.

Andere Lesopener Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.