Home » Materiaal 12+ » De loonkloof

De loonkloof

Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen de afgelopen twee jaar groter is geworden. Dit verschil wordt de loonkloof genoemd.

Vragen vooraf

  1. Wist jij van het bestaan van de loonkloof?
  2. Wat zou volgens jou een verklaring voor de loonkloof kunnen zijn?

Bekijk de video

(1881) ‘Gefeliciteerd mannen, de loonkloof is weer gegroeid!’ | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. De columnist, Lisa Loeb, feliciteert de mannen met het feit dat zij minder hard hoeven te werken dan vrouwen voor hetzelfde salaris. Is deze felicitatie een voorbeeld van ironie, sarcasme of cynisme? Licht je antwoord toe.
  2. Lisa Loeb somt twee verkeerde verklaringen voor de loonkloof op. Welke?
  3. Wat is een patriarchale samenleving? Zoek dit, zo nodig, op. Vind jij ook dat wij in Nederland een patriarchale cultuur hebben? Licht je antwoord toe.
  4. Hoe verklaart Lisa Loeb het feit dat het niet lukt om de loonkloof te dichten?
  5. Wat moet er gebeuren om de loonkloof kleiner te maken? Formuleer minstens twee oplossingen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Voer in tweetallen een onderhandelingsgesprek tussen een werkgever en een werknemer over het salaris van de werknemer. De werknemer eist een maandsalaris van €3500; de werkgever biedt maximaal €3000.

Verdeel de rollen. Bedenk afzonderlijk van elkaar argumenten voor jouw standpunt. Bepaal ook vooraf tot welk bedrag je bereid bent te gaan. Lukt het jullie om tot een compromis te komen?

Optie 2

Er blijken verschillende misvattingen over de loonkloof te bestaan. Om mensen zo goed mogelijk te informeren over de feiten, maak jij een infographic over de loonkloof. Je gebruikt daarvoor de informatie uit de video. Je kunt ook informatie uit het onderzoek van Nyenrode en Intermediair gebruiken. Kijk op deze website voor meer informatie over een infographic.

Andere Lesopener Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.