Home » Materiaal 12+ » De liedjes van Daan Boom

De liedjes van Daan Boom

Daan Boom van Streetlab en Betreden op eigen risico scoort sinds de coronacrisis vanaf zijn zolderkamer hit na hit op internet. Hij wilde, zoals meer mensen, zorgen voor wat vrolijkheid tijdens deze crisis.

 

 Vragen vooraf

 1. Ken je het werk van Daan Boom?
 2. Zo ja, wat vind je ervan?

 

Bekijk de video

‘Daan Boom scoort met liedjes vanaf zijn zolderkamer’

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2329981-daan-boom-scoort-met-liedjes-vanaf-zijn-zolderkamer.html

 

Vragen bij de video

 1. Wat doet Daan Boom naast het presenteren van twee tv-programma’s?
 2. Wat is een loopstation?
 3. Wat bracht Daan Boom op zijn eerste idee?
 4. In het filmpje worden nog andere voorbeelden gegeven van mensen die willen zorgen voor wat vrolijkheid in deze tijd. Welk voorbeeld vond je het leukst en waarom?
 5. Wat zijn de volgende twee ideeën van Daan Boom voor een liedje?

 

Aan de slag

 

Optie 1

Doe de Daan Boom-challenge! Voor deze opdracht werk je in tweetallen en neem je een liedje op zoals de liedjes van Daan Boom (of gebruik hem in ieder geval als inspiratie).

 1. Kies een doelgroep die je een hart onder de riem wilt steken.
 2. Kies een bestaand liedje.
 3. Verander de tekst van het liedje door jullie eigen tekst voor deze doelgroep.
 4. Zing jullie liedje (ieder de helft) en maak er een filmpje bij.
 5. Welk tweetal uit jullie klas heeft de origineelste uitwerking?

 

Optie 2

Schrijf een tweet waarin je de liedjes van Daan Boom beoordeelt. Je tweet heeft minimaal 200 en maximaal 280 tekens. Kies voor het begin van je tweet een van deze drie mogelijkheden:

 1. Booms liedjes zijn geweldig, omdat …
 2. Booms liedjes zijn vreselijk, omdat …
 3. Booms liedjes zijn … (vul zelf in), omdat …

 

Optie 3

 Zoals ook al uit het filmpje bleek, zijn veel mensen tegenwoordig bezig met het opvrolijken van anderen. Dat kan op veel verschillende manieren, van een liedje maken tot boodschappen halen voor je buurvrouw.

Schrijf een korte tekst (150 – 300 woorden) waarin je aangeeft wat jij van deze acties vindt. Enkele hulpvragen daarbij: doe jij ook iets? Vind je dat deze acties zin hebben? Is er verschil in het nut van verschillende acties? Leg steeds uit waarom je iets vindt.

Antwoorden

WK16_Liedjes van Daan Boom_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.