Home » Materiaal 12+ » De geschiedenis van de nacht

De geschiedenis van de nacht

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door allerlei uitvindingen en gebeurtenissen veranderde de nacht in de loop van de geschiedenis. Ontdek hoe. Lees het artikel: ‘De geschiedenis van de nacht’ hieronder en bekijk het filmpje over de nacht.

De geschiedenis van de nacht

Op 26 april 1784 verscheen in de krant Journal de Paris een anoniem ingezonden brief over de nacht. Deze persoon beschreef hoe hij een fantastische nacht had beleefd dankzij een nieuwe olielamp die meer licht gaf en minder olie verbruikte. De schrijver vraagt zich af hoe de nacht het leven zal gaan veranderen.

Eeuwenlang gingen mensen slapen als het donker werd en stonden zij op bij zonsopgang. Alleen de rijkste mensen hadden de middelen om ’s nachts hun verblijven te verlichten. De adel gebruikte de nacht al voor feesten en partijen. In de 17e eeuw volgden nette burgers hun voorbeeld en gingen naar de schouwburg en koffiehuizen, terwijl het gewone volk sliep na een lange dag werken. Parijs was in 1667 de eerste stad met openbare straatverlichting. Amsterdam volgde in 1669. Door straatverlichting met olielampen werd de nacht van de burgerij, waar de nacht voorheen een dekmantel was van prostituees, dieven en kroeglopers.

In 1807 werd in Londen de eerste gasverlichting aangestoken. Binnen een paar jaar hadden meer Engelse steden gasverlichting, en niet lang daarna verlichtten gaslampen ook fabrieken en woningen. Met licht op straat en in huis bleven veel mensen langer op.

Rond 1880 werd in de Verenigde Staten de eerste gloeilamp uitgevonden. Elektrisch licht is vergeleken met andere lichtbronnen, mooi helder en schoner dan bijvoorbeeld gasverlichting. En het is praktisch: je kunt het makkelijk aan- en uitdoen. In 1886 leverde de eerste elektriciteitscentrale van Nederland met stoommachines elektriciteit voor de verlichting van fabrieken en woningen.

Opdrachten

1 Bedenk twee manieren waarop rijke mensen voor de 18e eeuw hun huizen verlichtten.

2 Noem twee belangrijke keerpunten in de geschiedenis van de nacht.

3 Welk gevolg van de opkomst van verlichting is in het artikel beschreven?
Cultureel gevolg
Economisch gevolg
Politiek gevolg
Sociaal gevolg

4 Bedenk een economisch gevolg van de opkomst van verlichting.

5 Welk gevolg van de opkomst van verlichting is te zien in het filmpje?

6 Stel je doet onderzoek naar de voordelen en nadelen van industrialisatie van Nederland.
Leg uit dat je het artikel kunt gebruiken om de voordelen van de industrialisatie aan te tonen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Actuele opdracht Geschiedenis

Beeld van Anton de Kom

Verzetsstrijders uit de koloniën

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ook verzetsstrijders uit de toenmalige Nederlandse koloniën actief. Wie waren zij en wat waren hun beweegredenen?

Bekijk

Eén nationale tijd

Het lijkt alsof het nooit anders is geweest; in Nederland geldt één tijd. Overal is het even laat. Maar dat is anders geweest.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.