De Boekenweek 2022

Van 9 tot en met 18 april is de Boekenweek 2022, met als thema ‘eerste liefde’. Bij de Boekenweek horen traditiegetrouw het Boekenbal en het Boekenweekgeschenk. Boekenredacteur Emma Louise Diest van Humberto duikt in de geschiedenis van deze literaire week.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de Boekenweek?
  2. Lees jij graag? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Bij het Boekenbal hoort een relletje | NPO Radio 1

Vragen bij de video

  1. Wat is het doel van de Boekenweek?
  2. Sinds wanneer bestaat de Boekenweek?
  3. Waarom was het in eerste instantie lastig om een geschikte week voor de Boekenweek te vinden? Aan welke eis moest deze week dus voldoen?
  4. In de beginjaren was de Boekenweek voor de elite. Is dit volgens jou nog steeds zo? Licht je antwoord toe.
  5. Het voorwoord van het eerste Boekenweekgeschenk gaat over de meerwaarde van het lezen van boeken. Wat is volgens jou de meerwaarde?
  6. Waarom vindt de organisator van de Boekenweek (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) het hoogstwaarschijnlijk niet erg dat het Boekenbal vaak gepaard gaat met relletjes?

Aan de slag

Optie 1

In de volgende video vertellen schrijfster Alma Mathijsen en docent Nederlands Miriam Piters welk boek als eerste hun hart veroverde.

Boekenrubriek: Op welk boek werd jij voor het eerst verliefd? | NPO Radio 1

Maak nu een #BookTok van maximaal één minuut over jouw eerste boekenliefde. Geef eerst kort aan waar het boek over gaat en vertel dan waarom dit boek jou zo aansprak.

Bekijk de #BookToks van minimaal vijf klasgenoten. Zit er een boek bij dat jou ook aanspreekt?

Optie 2

Het thema van de Boekenweek is ‘eerste liefde’. Schrijf een spannend, emotioneel, stoer of liefdevol verhaal bij dit thema en gebruik daar maximaal honderd woorden voor. Kijk hier voor meer informatie en inspiratie.

Lees het korte verhaal van minimaal vijf klasgenoten. Welk verhaal vind jij het geslaagdst en waarom?

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Bekijk

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht. Word jij aan het lezen gezet door de Boekenweek?

Bekijk

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid. Pieter Derks vertelt wat hij hiervan vindt.

Bekijk

Moeilijke taal tijdens verkiezingen

Veel mensen vinden de taal die gebruikt wordt bij verkiezingen moeilijk. Soms wordt de drempel om te gaan stemmen daardoor te hoog. Er is een digitaal hulpmiddel ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Hoe werkt dit digitale hulpmiddel, Steffie genaamd, precies?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.