Home » Materiaal 12+ » De benzineprijs op Cuba stijgt … met 400%

De benzineprijs op Cuba stijgt … met 400%

Straat in Cuba

De Cubaanse overheid zit in geldnood. Automobilisten zijn hier de dupe van. Lees het artikel ‘Prijs benzine op Cuba stijgt honderden procenten‘.

Opdrachten

Onder een van de foto’s in het artikel staat: ‘Eind januari was het al druk bij de pomp in afwachting van de duurdere benzine.’
1 Is dat in overeenstemming met wat je hebt geleerd over het effect van inflatie op de huidige consumptie? Leg je antwoord uit.

2 Leg uit dat de stijging van de benzineprijs een groter effect heeft op de welvaart van de Cubanen dan een vergelijkbare prijsstijging in Nederland zou hebben.

Benzine was op Cuba voorheen zwaar gesubsidieerd, net als andere basisproducten. De Cubaanse overheid heeft te maken met een begrotingstekort, onvoldoende toegang tot financiële markten en binnenlandse en buitenlandse restricties op handel.
3 Leg uit dat een overheid in dit geval geen andere keuze heeft dan het laten stijgen van de binnenlandse prijs van producten zoals benzine. Gebruik in je antwoord de begrippen ‘begrotingstekort’, ‘deviezenreserve’ of ‘valutareserve’, ‘wisselkoers’ en ‘lenen’.

De Cubaanse overheid kiest ervoor om benzine duurder te maken, maar openbaar vervoer niet.
4 Vind jij dit een goede keuze? Bij ‘ja’ ga je aan de linkerkant (vanuit de leerling gezien) van het lokaal staan. Bij ‘nee’ ga je aan de rechterkant staan. Geef desgevraagd een argument voor je keuze.

Meer lezen?

Van de makers van Praktische Economie en Economisch bekeken

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Actuele opdracht Economie

geld

Inflatie: oorzaak en gevolg

Een lesbrief van Jeroen Hinloopen over waarom de inflatie minder snel daalt dan stijgt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.