Home » Materiaal 12+ » Dansende skeletten

Dansende skeletten

Een volwassen mens heeft 206 botten. Deze botten zitten op verschillende manieren aan elkaar vast. Botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen zijn verbonden met gewrichten. Op deze manier kun je sporten en dansen.

 

Opdracht

Bekijk de film en beantwoord de vragen.

 

Vragen

1a. Om zo te kunnen dansen moet het lichaam enorm soepel kunnen bewegen. Om twee botten bewegelijk met elkaar te verbinden is een gewricht nodig. Welke drie typen gewrichten gebruiken de dansers?

1b. Zo’n soepel lichaam heeft niet alleen gewrichten nodig, maar ook spieren. Hoe zitten deze spieren aan de botten vast?

 

2a. In dit soort spannende filmpjes zie altijd alleen nog maar de botten van de mens. Waarom zijn alleen nog maar de botten te zien en niet de andere organen zoals spieren en de huid?

2b. Het lijkt wel of de dansende skeletten heel goed op elkaar letten zodat ze niet tegen elkaar aanbotsen. Toch kunnen ze elkaar niet waarnemen. Waarom niet?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Olifanten blijken net als mensen namen voor elkaar te hebben

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Deze week: olifanten hebben namen voor elkaar en roepen elkaar daarmee. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat recent is gepubliceerd, schrijft nieuwssite Nu.nl. Een bijzondere ontdekking, want maar weinig wilde dieren doen dit. Lees het nieuwsbericht, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. Maak daarna de vragen! […]

Bekijk

Mogelijk ‘perfecte muggenzomer’ op komst door hoge temperaturen en veel regen

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl bericht het volgende over muggen: op veel plekken zijn ze alweer te zien. De lente kent hoge temperaturen en veel regen: optimale omstandigheden voor muggen. Als echte droogte ook de komende maanden uitblijft, wordt deze zomer ideaal voor deze insecten. Lees het artikel op Nu.nl, bestudeer […]

Bekijk

Landen zuidelijk Afrika vrezen olifantensterfte door aanhoudende droogte

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl meldde: landen in zuidelijk Afrika vrezen voor het lot van hun olifantenpopulaties. Door aanhoudende droogte in het gebied neemt de hoeveelheid voedsel en water voor de dieren af. Een vijftal landen wil in actie komen. Lees het nieuwsartikel, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.